Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар във Великобритания губи пара в края на годината

Продажбите през десетте месеца на тази година надминават общия брой във всички години отпреди финансовата криза

Жилищният пазар във Великобритания губи пара в края на годината

Снимка: Bloomberg LP

Офертните цени на жилищата за продажба във Великобритания са намалели за втори пореден месец през декември, което показва, че жилищният пазар губи инерция в края на силна година, пише Bloomberg.

Цените на имотите, които излизат на пазара, са намалели с 0,7% този месец, съобщава имотният портал Rightmove. Това е най-големият спад от януари и следва свиването с 0,6% през ноември.

Макар че краят на годината традиционно е по-слаб период за покупките на имоти, спадът отнема малка част от блясъка на годишните ръстове. Цените са нараснали с 6,3% през 2021 г. и достигат средно 340 167 паунда (451 хил. долара).

Още по темата
Ръстът на цените е придружен от увеличаването на сделките. Те са били стимулирани от търсенето от потребителите на повече площ за работа от вкъщи след блокадите заради пандемията и вече изтеклото данъчно облекчение на правителството за покупките.

Продажбите през десетте месеца на на 2021 г. вече надминаха годишния им брой във всички години отпреди финансовата криза през 2007 г., съобщава Rightmove.

Макар че предлагането на имоти на пазара в момента е рекордно ниско, сайтът очаква покачване от 5% на „по-нормален пазар“ през 2022 г.

Миналата седмица Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) съобщи в свой доклад, че продължаващата суша при новите обяви за имоти е значителен фактор, който задържа пазара на национално ниво, предаде Ройтерс. 

"Ако тази тенденция не бъде променена скоро, сделките може да останат на същото ниво през 2022 г., а ограниченият избор се превръща в по-значителен фактор от промяна в лихвената среда за новите купувачи", коментира главният икономист на RICS Саймън Рубинсън. 

Той прогнозира, че цените на жилищата ще продължат да растат и през следващата година, макар и с малко по-бавен темп, отколкото през 2021 г., дори ако лихвите по ипотечните кредити наистина бъдат повишени. 

Очаква се наемите да нараснат с 4%, тъй като търсенето от наематели се увеличава, но предлагането от собственици на имоти намалява. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Лондон, Хонконг и Токио са най-скъпите офис пазари в света