Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар във Великобритания забуксува за първи път от девет месеца

Цените на жилищата в страната са останали почти непроменени през февруари

Жилищният пазар във Великобритания забуксува за първи път от девет месеца

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са останали непроменени през февруари за първи път от началото на коронавирусната пандемия, което показва, че пазарът може би губи инерция след ръста миналата година, предава Bloomberg.

Цените са останали на практика непроменени след девет последователни месеца на ръстове, сочат данни на британската статистика от Имотния регистър. Цените са се повишили с 8,6% на годишна база спрямо годишния ръст от 8% през януари, главно благодарение на базови ефекти от 2020 г., когато блокадите за овладяване на коронавируса оставиха потенциалните купувачи у дома.

Жилищният пазар във Великобритания се представя по-умерено след бума през 2020 г., стимулиран от данъчната ваканция при покупки на жилища и исторически ниските лихви по ипотечните кредити. Купувачите също така се насочват към имоти извън градските центрове, тъй като очакват, че ще могат да работят от вкъщи и да избягват пътуването до работа пет дни в седмицата след края на пандемията.

Данните на Имотния регистър дават най-завършена картина на пазара, но изостават от други допитвания. Миналия месец Nationwide Building Society съобщи, че цените са намалели неочаквано през февруари. Оттогава финансовият министър Риши Сунак удължи ваканцията от гербовия налог, съживявайки доверието сред брокерите относно перспективите за тази година.

Още по темата
Средните цени на жилищата във Великобритания са достигнали 250 341 паунда (348 725 долара) през февруари, като са се покачили с 19 732 паунда спрямо година по-рано.

През втория месец от годината цените са намалели в Лондон, североизточната и източната част на Великобритания. Те са нараснали във всички останали региони с изключение на югозападните части, където цените са останали непроменени.

Лондон остава най-скъпият град на Острова със средна цена на жилищата от 496 269 паунда.

Отделни данни на данъчната служба показват, че 190 980 сделки с жилищни имоти са били финализирани през март, като броят отразява сделки, договорени след въвеждането на ваканцията от гербовия налог през юли м. г.

Наемите на частни жилища са се повишили с 1,3% през 12-те месеца до март, показва отделно изследване на британската статистика. Най-голям е скокът в югозападната част на страната, където наемите са нагоре с 2,4%. В Лондон те са се повишили само с 0,5%, което е най-малкият растеж сред регионите в страната.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-големият оператор на молове в САЩ се съвзема от срива заради пандемията