IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени на Острова с най-силен ръст от четири години

Цените през декември са се повишили с 1,4% на месечна и с 8,4% на годишна база

21:02 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени на Острова с най-силен ръст от четири години

Жилищните цени във Великобритания са нараснали с най-високия си темп от четири години през декември – последното от дългата серия повишения, която притеснява много анализатори, съобщава CNBC.

Цените през миналия месец са се повишили с 1,4% спрямо ноември и с 8,4% на годишна база – най-големият ръст от август 2009 г., като в Лондон годишният ръст е 14,9%, показват данните на Nationwide building society.

Предупрежденията за предстоящ крах на жилищния пазар, подобен на този след началото на кризата от 2007 г., накараха Английската централна банка да прекрати схемата си за подкрепа на ипотечното кредитиране от началото на тази година, за да охлади излизащите от контрол цени.

„Последните данни и проучвания показват значително повишен интерес на купувачите и засилена активност на жилищния пазар, така че жилищните цени изглеждат готови за нови силни повишения през идните месеци, въпреки че централната банка спира програмата „финансиране срещу кредитиране“ за банките“, коментира Хауърд Арчър, главен икономист за Великобритания в IHS Global Insight. 

Икономистът предвижда 8% ръст на жилищните цени през 2014 г., като е много възможно това да се окаже консервативна прогноза на фона на ограничения запас от жилища и очакваното засилване на интереса на купувачите заради стартирането на правителствената схема за гарантиране на ипотеки миналия октомври.

Според Джон Нийл, ръководител Анализи в Jones Lang LaSallle, обаче трябва да се има предвид, че през 2002 и 2003 г. жилищните цени растяха доста по-бързо. "С оглед на икономическия цикъл не мисля, че ситуацията е притеснителна, а и централната банка я следи отблизо“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още