Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищните цени в Канада бележат над 19% ръст през юни

Средната цена за имот в страната достига 734 хил. канадски долара през месеца

Жилищните цени в Канада бележат над 19% ръст през юни

Снимка: Bloomberg LP

Цените на недвижимите имоти в Канада растат с невероятна скорост дори на фона на забавяне на продажбите, сочат данни на местна компания. Индексът за цените на жилищата на компанията за недвижими имоти RPS бележи огромен скок през юни за почти всички пазари в страната. Прави впечатление също, че малките градове са започнали да превъзхождат големите по ценови ръст, пише специализираният канадски сайт за новини от сектора Better Dwelling.

Цените на канадските жилища се повишиха рязко през последната година, и то не само на „горещите“ пазари. Според индекса на RPS National 3500 средната цена на жилищата в страната е достигнала 733 950 канадски долара (малко над 574 хил. щатски долара) през юни. В сравнение с година по-рано цените сега са с 19,4% по-високи. Този индекс измерва цените в 3500 града в Канада и предоставя един от най-изчерпателните източници на данни за растежа на цените в страната.

RPS поддържа и индекс National 13, който проследява цените на жилищата в 13-те най-големи града на Канада. Този индекс показва цена от 803 261 канадски долара за юни, което е със 17,5% повече от същия месец на миналата година. Цените са по-високи в големите градове, но темпът на растеж е по-силен в по-малките региони. Процесът се нарича изравняване на цените и означава, че разликата между градовете и селските региони се затваря.

И двата индекса ускориха растежа си спрямо месец по-рано.

Пазарите на недвижими имоти с най-голям ръст на цените през юни са Отава, Хамилтън и Халифакс - в този ред. Индексът за Отава скочи до 656 680 канадски долара през юни, което е с 25,2% повече от същия месец на миналата година. В Хамилтън цената достигна 773 460 долара, което е с 25,2% повече за същия период. Халифакс се класира на трето място с цена от 445 370 долара, което е с 24,9% повече от преди година. И на трите пазара растежът на цените се е ускорил от предходния месец.

Трите града са единствените големи пазари в страната, където темповете на растеж надхвърлят 20% през юни. Тъй като широкият индекс National 3500 достига почти 20% годишен растеж, може да се направи изводът, че малките пазари са се разраснали много по-бързо.

Още по темата

В Торонто цените бележат силен растеж, но се представят по-слабо от по-малките пазари. Общата цена достигна 1 125 670 канадски долара през юни, което е с 18,7% повече в сравнение с преди година.

Най-скъпият пазар на недвижими имоти в страната - Ванкувър, също отбелязва бърз растеж. Цената там достигна 1 270 350 долара през юни, което е с 17,5% повече от предходната година. В Монреал е регистриран сходен ръст от 17,7% на годишна база до 560 680 долара.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
julian12 до: Varfor
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Имотния балон в Канада изобщо няма да свърши добре. Ще има голям рев.
2
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това няма да свърши добре. Повсеместно имотния пазар се е превърнал в истерия.

Още от По света
Какво следва, ако берлинчани гласуват за изземване на имоти от големи собственици?