IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в света с първи тримесечен спад от две години

България се нарежда на 36-то място по ръст на цените за последната година сред 55 пазара, включени в глобалния индекс на Knight Frank

15:28 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищните цени в света с първи тримесечен спад от две години

Спад на жилищните цени в глобален мащаб през последното тримесечие на 2014 г. отчитат от консултантската компания Knight Frank. Това е първият тримесечен спад от повече от две години.

Глобалният индекс на компанията за жилищните цени, който е претеглен спрямо брутния вътрешен продукт на всяка включена в него държава, е нараснал с 1,8% през 2014 г., но е отбелязал спад от 0,6% през последното тримесечие на годината. Това е най-слабото представяне на индекса от третото тримесечие на 2012 г.

Последното тримесечие на миналата година година беше белязано от бурни политически и икономически събития. Глобалната икономика нарасна с 3,3% при прогнози за ръст от 3,8%, цените на петрола се сринаха, напрежението между Гърция и еврозоната са засили, перспективите пред китайската икономика се влошиха, а кризата в Украйна се задълбочи. Макрорамката определено не подкрепи доверието на собствениците на жилища, обобщават анализаторите на компанията.

Ирландия е най-добре представящият се пазар в индекса, като цените там са приключили годината с повишение от 16%, но средните стойности остават с 38% под пика си от третото тримесечие на 2007 г.

На пет пазара се наблюдава двуцифрен ръст на жилищните цени през 2014 г. - Ирландия, Турция, Казахстан, Хонконг и Литва. Украйна пък е единствената страна, в която е отчетен двуцифрен спад за 12-месечния период – от 17%.

С ръст на цените от 1,2% през последното тримесечие на годишна база и от 0,7% спрямо предходното тримесечие България е на 36-то място от общо 55 пазара, включени в индекса. От компанията ползват данните на Националния статистически институт.

Европа е най-слабо представящият се регион в света през 2014 г., като цените са нараснали средно с 1,6%, разкриват още данните.

Въпреки че годишният темп на нарастване на цените в глобален мащаб се забавя между 2013 и 2014 г. – от 6,3% до 1,8% – разликата между първите и последните в индекса се е свила от 61 процентни пункта в края на 2013 г. до 33 в края на 2014 г., което е знак, че сред жилищните пазари по света протича процес на конвергенция.

2015 година се очаква да бъде подвластна на две решения за паричната политика – едното минало, другото бъдещо. На първо място е важно до каква степен програмата за количествени улеснения на ЕЦБ ще стимулира жилищните пазари в еврозонота, а на второ място е въпросът в кой момент Федералният резерв в САЩ ще повиши лихвения процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още