Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищните пазари в ЦИЕ предлагат добри възможности за рискови инвеститори

Будапеща, Варшава, Прага и Санк Петербург отбелязаха силен ръст на цените през миналата година

Жилищните пазари в ЦИЕ предлагат добри възможности за рискови инвеститори

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Тази година инвеститорите в луксозни имоти се обръщат към нововъзникващи пазари в Източна Европа в търсене на нови възможности. Градове като Будапеща, Прага и Варшава показват силни признаци на растеж и привличат купувачи, които са склонни да поемат известен риск, особено на пазарите на луксозни имоти в Унгария, където политическата обстановка предизвиква известна несигурност, пише сайтът Mansion Global.

Будапеща например беше един от градовете с най-бърз ръст на цените на жилищата в света през третото тримесечие на 2019 г. по данни на консултантската компания Knight Frank. От септември 2018 г. до септември 2019 г. цените на жилищата в града са нараснали с 24%, което според доклада на компанията се дължи на ниските лихви по ипотечните кредити и силната заетост, както и на цялостния икономически растеж в страната.

„Интересът от крайните потребители продължава да е силен и не показва признаци на отслабване“, казва Адам Илковиц, главен изпълнителен директор на имотната компания Matthew & Daniel’s в Будапеща. „Наличностите от имоти в  централните части на големи унгарски градове все още са ограничени, което означава, че този интерес не може да бъде задоволен напълно“, допълва той.

Редица други градове в Източна Европа също регистрират рязък ръст на цените на жилищата през същия период. В Санкт Петербург апартаментите са поскъпнали с 14%, във Варшава – с 13%, а в Братислава и Москва – с по 10%, показва индексът на Knight Frank.

Инвеститори, анкетирани за целите на доклада на PricewaterhouseCoopers (PwC) за тенденциите в недвижимите имоти в Европа през 2020 г., казват, че са привлечени от Варшава заради относителната политическа стабилност, силния бизнес сектор и младото население.

Още по темата
Същевременно икономическите санкции, които Западът наложи на Русия, са голямо препятствие пред инвестициите, но авторите на доклада на PwC отбелязват, че за инвеститорите, които вече са в Москва, има възможности за добра възвръщаемост.

„Най-популярната тенденция през 2020 г. ще бъдат инвестициите в луксозни имоти. Наблюдаваме и ръст на търсенето на луксозни апартаменти. Тази година трябва да започнат да се продават доста големи проекти за луксозни жилища“, казва Марина Синявская, заместник-директор на московското подразделение на Sotheby’s International Realty.

Очаква се началото на строителството на нови луксозни жилища в Санкт Петербург да стимулира по-голям растеж на цените тази година.

„През 2020 г. ръстът на средните цени ще бъде подкрепен от излизането на пазара на нови жилищни проекти от най-висок клас в желани локации“, казва Николай Пашков, генерален директор на Knight Frank в Санкт Петербург. Имотни анализатори в Прага и Братислава също очакват темповете в сектора на луксозните имоти да се ускорят тази година, докато продажбите на достъпни имоти ще се забавят.

„Въпреки че до неотдавна ръстът на цените беше очевиден в по-ниския сегмент на жилищния пазар, вероятно палмата на първенството ще премине към сектора на луксозните имоти през идните години“, прогнозира Прокоп Свобода, управляващ партньор в компанията Svoboda & Williams, подразделение в Чехия на Christie's International Real Estate. Той отдава промяната на силната икономика и на растящия брой на купувачите с високи нетни доходи в страната.

Купувачите обаче трябва да имат предвид политиката на икономически национализъм в Полша и Унгария, която налага ограничения на чуждестранните инвестиции, и последиците от американските санкции за чуждестранните инвестиции в Русия.

Обща черта на растящите пазари в Източна Европа е, че търсенето идва предимно от местни купувачи, но има индикации, че все повече чуждестранни купувачи се интересуват от инвестиции тази година.

Стабилната икономика в Прага и Братислава създава ново богатство и растящо търсене на луксозни имоти от местните жители.

„През 2019 г. 73 на сто от продажбите на жилища с наше посредничество са били насочени към местни клиенти. Само 27% от клиентите ни са чужденци, половината от които са жители на европейски страни. В двата града сме изправени пред растящо търсене от установени инвеститори, което тласка цените на жилищните имоти нагоре“, отбелязва Свобода.

Силната икономика на Будапеща също е помогнала на унгарската столица да си спечели титлата най-бързо растящ жилищен пазар в света. Силната заетост наред с ръста на броя на наемателите в резултат на откриването на офиси от чуждестранни компании в града, привличат нови инвеститори.

От 2015 г. насам търсенето от местни купувачи расте, но сега повече чужденци отправят запитвания, казва Илковиц.

„Чуждестранните инвеститори започват да поглеждат към Унгария като страна с подценени имоти и стабилна икономика, която предлага страхотни данъчни облекчения“, допълва той. „Например, след петата година от покупката за продавача няма данък върху капиталовата печалба, което е едно от многобройните данъчни предимства за привличане на инвестиции в Унгария“, отбелязва Илковиц.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Офисите в Ню Йорк са почти празни и застрашават възстановяването на града