Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищните пазари в САЩ стават по-благоприятни за купувачите

Пазарите в Калифорния са направили най-голямата промяна в последната година

Жилищните пазари в САЩ стават по-благоприятни за купувачите

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите на домове в САЩ се сдобиват с по-голяма сила при преговорите в момент на забавяне на жилищния пазар, особено на някои от най-горещите имотни пазари в страната, показва изследване на компанията Zillow, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Ограничените наличности и бързият ръст на цените са основните характеристики на имотния пазар в последните години, но сега в 20 от 35-е най-големи града в САЩ пазарните условия са по-благоприятни за купувачите, отколкото преди една година.

Новият индекс купувачи-продавачи на компанията, основан на дела на обявите за имоти с намалена цена, необходимото време за продажба на жилище и съотношението между продажната и офертната цена, сравнява всеки град в определен интервал от време, показвайки дали пазарът се охлажда и следователно става благоприятен за купувачите, или се нагорещява и става по-благоприятен за продавачите.

Пазарите в Калифорния са направили най-голямата промяна в полза на купувачите от януари миналата година насам, като на първо място е Сан Хосе. Сан Франциско, Сан Диего, Лос Анджелис и Денвър завършват топ пет на пазарите, които са станали по-благоприятни за купувачите.

Въпреки силното охлаждане на жилищния пазар в Сан Хосе и Сан Франциско те продължават да са най-горещите пазари в сравнение с други градове в страната. На тези пазари рядко се стига до намаляване на цената на имотите, жилищата не остават дълго време на пазара, а съотношението между продажната и офертната цена е по-високо.

В Сан Хосе и Сан Франциско цените на жилищата са толкова високи, че обичайно първоначалната вноска на купувачите трябва да се равнява на 20% от стойността на имота, така че вноските по ипотеката да достигат максимум 30% от месечните доходи на домакинствата.

Първоначалната вноска на купувачите от Сан Хосе трябва да достига 49% от стойността на имота, или 614 100 долара, което е близо три пъти повече от средното равнище на цените на жилищата в страната. Около 43% от купувачите в Сан Франциско, 43% в Лос Анджелис и 31% в Сан Диего също трябва да заделят над 20% от стойността на имота.

„Не е изненадващо, че пазарите, които изместиха границите на достъпността по време на възстановяването на жилищния пазар, сега преживяват значително охлаждане“, казва Скайлър Олсен, директор на отдел „Икономически изследвания“ в Zillow.

“Първоначалните вноски и ипотечните плащания далеч изпревариха доходите и в крайна сметка търсенето на купувачите се изчерпа. Купувачите, които се насочват към охлаждащи се пазари, вероятно ще се зарадват на успокоението, въпреки че началната цена все още е висока. Наличностите се увеличават и имотите прекарват повече време на пазара, така че купувачите трябва да премислят добре решението си“, допълва Олсен.

Въпреки че някои от най-горещите пазари са се забавили през последната година, други са станали по-благоприятни за продавачите. Маями, където обичайно цените варират в големи интервали, е отбелязал най-голямата промяна в полза на продавачите през последната година, като жилищата се продават с около една седмица по-бързо в сравнение с преди година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?