IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в САЩ е ускорило темп с 1,5% през октомври

Тревожен сигнал е свиването на новите строежи при еднофамилните жилища

18:32 | 20.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищното строителство в Съединените щати е ускорило темпа на растеж само с 1,5 на сто през октомври, като тревожният сигнал е свиването на новите строежи при еднофамилните жилища, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на търговията съобщи, че новите строежи са достигнали сезонно коригираното годишно равнище от 1,23 милиона спрямо 1,21 милиона през септември. Увеличението се дължи изцяло на започнатите строежи на апартаменти, докато при еднофамилните къщи има спад от 1,8 на сто миналия месец.

Рязкото увеличение на лихвите по ипотеките доведе до осезаем спад на жилищното строителство от май, като през изминалите 12 месеца спадът е с 2,6 на сто.

Средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотеки се е повишила с цял процентен пункт през изтеклата година до 4,94 процента, по данни на Фреди Мак (Freddie Mac).

Разрешителните за строеж, които са показател за бъдеща дейност, са намалели с 0,6 на сто до годишно равнище от 1,26 милиона.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още