Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищното строителство в САЩ се е свило повече от очакваното през февруари

Новозапочнатите жилища са отбелязали спад от 8,7% през втория месец на годината

Жилищното строителство в САЩ се е свило повече от очакваното през февруари

Снимка: Архив Ройтерс

Американското жилищно строителство е отбелязало по-голям спад от очакванията през февруари, след като строителството на еднофамилни жилища е достигнало най-ниското си ниво от година и половина. Но перспективите за жилищния пазар се подобряват на фона на намаляващите лихви по ипотечните кредити, съобщава Ройтерс.

Новозапочнатите жилища са намалели с 8,7% на месечна база до сезонно изгладен годишен темп от 1,162 млн. единици през февруари, сочат данни на министерството на търговията. Това е най-големият процентен спад за последните осем месеца, а лошото време може да е допринесло за рязкото свиване на жилищното строителство миналия месец.

Данните за януари и декември бяха ревизирани към повишение.

Строителните разрешителни са намалели с 1,6% на месечна база до годишен темп от 1,296 млн. единици през февруари. Макар че това е втори пореден месец на спад на разрешенията, сега те надминават новозапочнатите жилища, така че може да се очаква нарастване на жилищното строителство в идните месеци.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че новозапочнатите жилища ще намалеят до годишен темп от 1,213 млн. единици през февруари.

Жилищният пазар се забави миналата година заради повишаването на лихвите по ипотеките, скъпия дървен материал и недостига на земя и работна ръка, което намали наличностите и оскъпи жилищата. Но разходите по обслужването на ипотечните кредити се понижават, тъй като Федералният резерв даде да се разбере, че няма да повишава отново лихвените проценти тази година заради нарастващите проблеми пред икономиката.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва намаляха до средно 4,28% миналата седмица, което е най-ниското им ниво от над една година насам, след като предишната седмица достигнаха 4,31%, сочат данни на Freddie Mac. Нарастването на цените на жилищата също се забавя.

Но възможностите на строителните компании да строят повече жилища за по-ниския сегмент на пазара остават ограничени. Допитване от миналата седмица показа, че доверието сред строителите на жилища е останало стабилно през март, а компаниите продължават да се оплакват от недостиг на квалифицирани работници, земя и ограничения от зонирането в много големи градове.

Още по темата

Инвестициите в жилищно строителство намаляха с 0,2% през 2018 г., което е най-слабото им представяне от 2010 г. насам.

Строителството на еднофамилни жилища, които имат най-голям дял от жилищния пазар, е намаляло със 17% на месечна база до годишен темп от 805 хил. единици през февруари, което е най-ниското ниво от май 2017 г. Процентният спад при строителството на еднофамилни жилища е най-големият от февруари 2015 г.

Миналия месец строителството на еднофамилни жилища е намаляло във всички четири области. Разрешителните за строеж на този тип жилища обаче са останали непроменени през февруари с годишен темп от 821 хил. единици. Те водят до започването на строителство на нови жилища, което може да съживи строителството на еднофамилни къщи в идните месеци.

Новозапочнатите жилища във волатилния сегмент на многофамилните жилищни сгради са скочили със 17,8% до годишен темп от 357 хил. единици през февруари. Разрешенията за строителство на този тип сгради обаче са намалели с 4,2% до темп от 475 хил. единици миналия месец.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Монако е най-скъпият пазар за луксозни жилища в света