IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на Хонконг търсят имоти в чужбина, за да избягат от протестите

Канада и Великобритания са предпочитани от заможните купувачи в града

11:47 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на продължаващите протести в Хонконг брокери на недвижими имоти в Канада и Великобритания са затрупани от запитвания от инвеститори от бившата британска колония, които искат да се измъкнат от града.

Дан Скароу, президент на Macdonald Real Estate Group във Ванкувър, казва, че много от китайските му брокери са регистрирали повишен интерес както към продажбите, така и към наемите този месец от жители на Хонконг. Една от брокерките му отлага плановете си да се пенсионира тази година, за да се възползва от благоприятните възможности.

Преди на всеки петима души от континенталната част на Китай се падаше по един хонконгски купувач, казва Скароу. „Сега съотношението се обърна напълно. Причината е случващото се в Хонконг“, допълва той.

Хората започнали да търсят имоти в градове като Торонто, Ванкувър и Лондон, тъй като несигурността относно политическото бъдеще на Хонконг расте на фона на нарастващото влияние на Китай. Спадът на цените на жилищните имоти прави някои от тези градове привлекателни.

„Хонконгските пари може да се превърнат в голям източник на капитал. Хората са шокирани, тъй като Хонконг винаги е бил смятан за стабилен финансов хъб с върховенство на закона, а сега искат да преместят капиталите си в други градове, за да смекчат риска и също така да потърсят други домове“, казва Дейвид Хо, брокер на консултантската компания CBRE, който работи с азиатски инвеститори.

Bloomberg прави преглед на някои от пазарите, които представляват интерес за хонконгските купувачи:

Предимствата на Ванкувър

Ванкувър, където цените на жилищата намаляха миналата година, може да е първият град, който ще се възползва от сътресенията в Хонконг.

Промените в данъчните закони в града тласнаха цените надолу от 2018 г. насам, съобщи консултантската компания Knight Frank в свой доклад, като допълни, че инвеститорите ще се възползват и от приспособени към валутата отстъпки от 17%. Луксозните имоти бяха засегнати най-тежко от промените в имотния данък, като цената на именията намаля през последните няколко месеца и това наложи въвеждането на повече стимули за купувачите. Тъй като в града живее многобройно азиатско население, Ванкувър е привлекателен избор за много купувачи от Хонконг.

„Огромният прилив на капитали от чужбина през последните десет години измести голяма част от старите хонконгски пари. Сега хонконгският капитал гледа на ценовата корекция във Ванкувър като на възможност да се върне на пазара“, казва Хо.

Бум в Торонто

Екипът на Хо работи по потенциални сделки на стойност над 400 млн. канадски долара (306 млн. щатски долара), включващи жители на Хонконг с голямо нетно богатство и листнати на борсата компании, които искат стабилност и привлекателна доходност от имотния бум в града.

Най-големият град в Канада се превръща в популярен избор за инвеститорите в бизнес и жилищни имоти благодарение на силния жилищен пазар, който отчасти е движен от растежа на технологиите и финансовите услуги.

Отслабващият канадски долар може да доведе и до привлекателна доходност от някои сделки.

„Хората гледат към бъдещето, особено млади служители в края на 20-те или началото на 30-те им години“, казва Робърт Веерман, представител на отдел „Продажби“ в CBRE, който работи с Хо. „Те имат пред себе си около 50 години професионален живот и въпросът е къде ще се случи растежът на пазара и на работните места“, допълва той.

Отстъпки заради Brexit

Търсенето в топ 5% от най-скъпите жилищни имоти в Лондон от жители на Хонконг е нараснало тази година, като те съставляват около 6% от всички потенциални купувачи, регистрирани на пазара, сочат данни на Knight Frank.

Инвестициите от Хонконг ще растат през идните 12 месеца на фона на по-голямата яснота около Brexit, допълва консултантската компания.

„Изведнъж отчетохме голям интерес от наши клиенти в Хонконг“, казва Джо Бонд, форекс консултант в Citigroup. Той допълва, че нестабилността в последно време е насърчила потенциалните купувачи да правят оферти.

Благодарение на несигурността около Brexit, включително слабия паунд и по-ниските цени, Лондон предлага най-големите отстъпки от цените на жилищните имоти в сравнение с другите големи пазари, изследвани от Knight Frank.

Цените на луксозните жилища в Лондон са с 28% по-ниски за купувачите от Хонконг, отколкото бяха преди пет години.

„Само преди осем месеца клиенти от Хонконг ми казваха, че Великобритания след Brexit е твърде нестабилна, за да купуват имоти“, разказва Брус Диър, ръководител на отдел „Имоти в Лондон и институционални инвестиции“ в правната кантора Eversheds Sutherland. Сега „поевтиняващият паунд, масовите шествия и щурма на Законодателния съвет върнаха привлекателността на британските жилища“, допълва Диър.

Сидни и Сингапур също са привлекателни варианти за инвестиции, тъй като мерките на правителствата за охлаждане на жилищния пазар ограничиха ръста на цените и предоставят възможности за хонконгски купувачи да се възползват, съобщи Knight Frank в свой доклад. Повишеното предлагане на луксозния жилищен пазар в Манхатън също охлади ръста на цените и инвеститорите могат да открият отстъпки в този сегмент в по-дългосрочен план, допълни консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още