Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жорди Рибо: Търсенето на имоти глобално расте, но пазарът не е в балон

2022 година е идеална за инвестиционни възможност, каза президентът на Международната федерация за недвижими имоти

Жорди Рибо: Търсенето на имоти глобално расте, но пазарът не е в балон

Снимка: Pixabay

Жилищният пазар в България е в добро здраве, а в глобален план още не е достигнал върха си. Основно предизвикателство сега са цените на строителните материали - не само в България, но и навсякъде в Европа, Азия и Америка. Надявам се тези високи цени на строителните материали да не останат такива дълго време. Това каза Жорди Рибо, президент на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, в предаването „Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки си мисли, че се намираме в балон, но всъщност не сме. Единственото, което направи Covid е, че хората осъзнаха, че не искат да живеят на местата, където са живели преди. Хората  продават домовете си, за да купят нови и това е нещо, което пазарът им осигурява. Така че търсенето се увеличава, но все още не сме в балон“, коментира гостът.

„Не смятам, че и в бъдеще ще има балон, всъщност до него има доста дълго време”, подчерта събеседникът.

Според Рибо увеличението на основните лихвени проценти няма да се отрази на жилищните кредити и имотния сектор, а на бюджетите на домакинствата, защото ще трябва да плащат лихвите по заемите, а те ще се променят. Това ще засегне хората, които са купували в миналото. Когато лихвените проценти са високи, цените на имотите са по-ниски. А когато жилищните кредити са по-достъпни, цените на имотите са по-високи. Така че имотният пазар ще продължава да се движи, посочи гостът. 

Още по темата

„2022 година е идеална за инвестиционни възможности и хората трябва да разберат, че да инвестираш в недвижими имоти е отговорно нещо”, посачи Рибо.

Смятам, че след Covid ситуацията е различна при бизнес имотите и още не е ясно как ще реагират компаниите, както и дали хибридният модел на работа ще продължи.

Относно навлизането на технологиите на пазара на недвижими имоти Рибо каза, че пандемията е благоприятствала развитието им. „Този пазар не беше много технологичен, но сега внедрихме повече технологии и свикнахме да ги използваме”.

Още за това удачно ли е да се купува имот в период на нарастващи лихви и за метавселената като ново предизвикателство пред имотния сектор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бездомното население във Франция се е утроило заради недостига на жилища