Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как експериментите в Льовен го превърнаха в Европейска столица на иновациите?

Решенията не се спускат отгоре надолу, а правим политиките в партньорство с жителите, посочи кметът на белгийския град Мохамед Ридуани

Как експериментите в Льовен го превърнаха в Европейска столица на иновациите?

Снимка: Община Льовен

Белгийският град Льовен се опитва да обедини жителите си зад общи цели. Ако говорим за борбата с климатичните промени, с бедността или с пандемията, това може да стане само чрез структурно взаимодействие и повсеместно участие. Не само на градската управа, но и на гражданите, институциите на знанието, предприемачите и на всеки, който може да бъде привлечен за тази мисия. Това сподели Мохамед Ридуани, кмет на Льовен, в интервю за конференцията Knowledge City на Investor.bg, което беше излъчено в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
  

Льовен спечели наградата "Европейска столица на иновациите" за 2020 г. - една инициатива на Европейската комисия, която цели да насърчи развитието на градовете в ЕС.

„Льовен залага на модела на приобщаващи иновации, при който постоянно се опитват нови неща, но като се ангажира цялата местна общност. Мотото на Льовен е „Иновации за по-добро и за всички“, обясни Ридуани.

Амбицията на белгийския град е впечатляваща. ЕС си постави за цел до 2050 г. да се превърне в първия климатично неутрален континент. Белгийският град иска да спре емисиите въглероден диоксид до 2030 г. Вече са факт много политики в тази посока.

„Почти напълно извадихме автомобилния трафик от центъра на града. Инвестираме в изолацията на сградите, като ги правим по-енергийно ефективни и по-устойчиви. Всяка сграда, построена сега в града, трябва да бъде енергийно неутрална. Опитаваме се да направим града по-зелен. Напредваме с управлението на отпадъците, имаме и много водни проекти“, изброи инициативите, довели до промените кметът на белгийския град.

Мохамед Ридуани започва проекта "Льовен 2030" преди години, още като заместник-кмет. Темата предизвиква много дискусии, а само написването на правната рамка за платформата отнема година и половина.

„Някои колеги ме питат – не е ли по-добре да го направим от горе надолу. Ние да спуснем решенията. Аз казвам обратното. Когато сте прозрачен в целта си и в графика, има време за дебат, има време за решение и всичко става много бързо. Ако включите хората по време на процеса, вие ще имате партньори“, убеден е кметът на белгийския град.

Той посочи, че университетът KU Leuven има голямо значение за развитие на иновационната екосистема в града. „Всеки трети жител на Льовен е студент или изследовател. Благодарение на университета и общността около него, в белгийския град живеят представители на 171 националности. Те са двигатели на стремежа към иновации“, обясни Мохамед Ридуани.

Кметът на белгийския град отправи и апел към българските общини, които някой ден ще се състезават за Европейска столица на иновациите.

„Бъдете град-общност. Опитайте се да намерите силните си страни. Разберете в кое сте най-силни и опитайте да се развиете в тази посока. Преследвайте резултатите. И бъдете автентични, верни на себе си!“, съветва Мохамед Ридуани.

Как един дискусионен проект увлече зелени, граждани и компании да излязат с една платформа? Какво правят жителите на Льовен в центъра на града? Как се реновират старите сгради и как се строят новите жилища в белгийския град? Как се прави град на знанието?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Защо жилищни проекти в Стокхолм от 30-те години са толкова търсени днес