IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как енергийната ефективност би могла да намали вноските по ипотеките в ЕС?

Експерти предлагат механизъм, с който обновяването на жилищата да намалява риска за банките, а оттам и разходите по заемите

16:19 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Как енергийната ефективност би могла да намали вноските по ипотеките в ЕС?

Собствениците на жилища в Европейския съюз (ЕС) да могат да намаляват разходите по ипотеките си, ако подобряват енергийната ефективност на имотите си. Инвестициите в обновяване ще се отразяват директно на рисковия профил на кредитополучателите, което ще се трансформира в по-малки месечни вноски, предлагат от Европейската ипотечна федерация и Европейския съвет за облигации, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

“Ние смятаме, че това ще бъде един новаторски и революционен компонент на ипотечния пазар”, коментира Лука Бертало, генерален секретар на ипотечната федерация. 

Голяма част от инвестициите в енергийна ефективност в ЕС се осъществяват благодарение на публични средства. Единствено по линия на Плана Юнкер се очаква активизиране на частните инвестиции в сектора, но основно заради предоставяните гаранции от ЕС, отбелязва изданието.

След финансовата криза ЕС затегна правилата за банковия капитал, което доведе до задушаване на инвестициите в икономиката. Експертите смятат, че инвестициите в енергийна ефективност ще намалят рисковия профил на кредитополучателите, а оттам – и риска за портфейлите на финансовите институции. Това би освободило кеш на банките, който да се насочи към малкия и среден  бизнес.

“Намаляването на риска е важен аспект на банкирането заради регламентите, които бяха въведени след финансовата криза. Инициативи като тази, които свързват разходите за ипотеки с обновяването на жилищата, могат да се разглеждат като иновативни и добре дошли не само защото могат да адресират енергийната ефективност”, коментира говорител на Европейската банкова федерация.

Резултатите от изследвания в САЩ показват, че шансът “зелени” кредитополучатели да спрат да плащат вноските си по ипотеките е с 32% по-малък в сравнение с другите потребители. Анализ във Великобритания, Италия и Холандия потвърждава, че обновяването води до подобряване на стойността на имотите и намаляване на риска за кредитополучателя и кредитора.

Как би работил този механизъм

Кредитополучателят може да поиска друг заем за ремонт, който да се включи в ипотеката при по-ниска лихва. След приключване на обновяването и сертификацията, която да докаже енергийните спестявания, собствениците ще имат по-висок разполагаем доход заради по-ниските разходи за енергия, а оттам банката намалява рисковия им профил, което ще се отрази и на лихвите по ипотеката.

Ипотечната федерация в момента обсъжда с Базелския комитет и Европейската комисия (ЕК) предложението си.

Частните компании в Европа, които се занимават с реновиране на жилища, приемат идеята добре. Според анализатори подобен план би привлякъл и институционални инвеститори.

ЕК същевременно изразява готовност да ревизира банковите регулации като част от стратегията си за изграждане на съюз на капиталовите пазари и привличане на инвеститори. Комисията наскоро прогнозира, че частните инвестиции в енергийната ефективност трябва да се увеличат петкратно до 2030 г. предвид, че сградният фонд в Европа е най-големият консуматор на енергия, а ипотечният пазар е 53% от БВП на ЕС.

Експерти предупреждават, че с ангажиментите, които ЕС направи по време на Конференцията на ООН за изменение на климата от миналата година, енерго неефективните имоти ще загубят стойност с течение на времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още