Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как големите градове в Европа се борят с ръста на наемите на жилища?

Тавани на наемите, ограничаване на краткосрочните наеми на туристи, въвеждане на строги регулации, лотарии и други мерки се прилагат от местните власти

Как големите градове в Европа се борят с ръста на наемите на жилища?

Виена си спечели прозвището "столица на достъпните жилища" благодарение на действащите силни регулации. Снимка: Pixabay.com

Подобно на Берлин, който обяви вчера мерки за замразяване на наемите за пет години, други големи градове в Европа полагат усилия да сдържат резкия скок на наемите, който е общо явление в градските центрове. Франс прес и френският вестник La Tribune публикуват няколко примера.

Берлин

Властите в Берлин представиха във вторник проект за поставяне на таван и замразяване на наемите за пет години, което се случва за първи път в Германия на фона на резкия ръст на цените и имотните спекулации, разпространени в цялата страна.

Прозвището „беден, но секси град“, който дълго време прилягаше точно на германската столица, сега изглежда все по-малко оправдано, въпреки че цените остават доста по-ниски в сравнение с Париж или Лондон.

За 10 години наемите в града с четири милиона души население се удвоиха и недостигът на жилища се усеща все повече.

Париж

Властите в Париж се готвят отново да поставят таван на наемите от 1 юли. Мярката вече беше в сила между 2015 и 2017 г., но беше отменена от съда. Тя цели да отговори на резкия ръст на цените на имотите във френската столица през последните десет години. Продажната цена на квадратен метър в града е скочила с 50%, като повишението е значително по-голямо в сравнение със средното равнище в страната.

Таванът, който трябва да важи и за Лил, е различен от съществуващата рамка от няколко години в големи френски градове, ограничаваща възможностите за повишаване на наемите между напускането на стария и нанасянето на нов наемател.

Паралелно с това властите в Париж се противопоставят и на Airbnb, като възнамеряват да въведат забрана за краткосрочното отдаване на жилища под наем в центъра на града.

Ню Йорк

Миналия петък щатът Ню Йорк прие закон, който цели да предотврати изчезването на жилищата на достъпни цени и нарастването на пропастта между различните слоеве на обществото. Текстът отменя серия от разпоредби, които позволяваха на собствениците да заобикалят рамката за стотици хиляди жилища под наем при промяна на наемателя или ремонтни работи.

Още по темата

От 1994 г. насам тези разпоредби доведоха до изчезването на около 300 хил. апартамента от пакета с жилища с регулирани наеми само в град Ню Йорк. Текстът трябва да засегне пряко около 2,4 млн. жители на града при общо население от около 8,5 млн. жители, които обитават близо един милион апартамента с все още регулирани наеми. Той също така открива възможността за установяване на система от регулирани наеми във всички градове в щата Ню Йорк.

Виена

Австрийската столица е носител на титлата „столица на достъпните жилища“ благодарение на силните регулации. Около 60% от 1,9-те млн. виенчани обитават апартаменти с таван на наема, които са собственост на града или на организации с идеална цел. Изобилието от субсидирани жилища допринася за спиране на повишаването на цените на частния пазар.

Таванът на доходите за кандидатстване за общинско жилище е 46 400 евро на година за един човек и 87 430 евро на година за четиричленно семейство. Жилищата могат да бъдат наследявани от близките.

Барселона

Наемите в града са нараснали с 35% от 2010 г. насам, отчасти под влиянието на многобройните жилища за краткосрочен наем, предлагани на платформи като Airbnb. Местните власти взеха драстични мерки срещу сезонните наеми, като наредиха свалянето на обявите за хиляди жилища за краткосрочен наем, чиито собственици не разполагат с туристически лиценз. Те също така замразиха предоставянето на нови лицензи.

Общинските наблюдатели преглеждат внимателно обявите в платформи за отдаване на жилища под наем, за да открият незаконно отдавани жилища. Скоро може да бъдат задействани и мерки за рамкиране на наемите.

Стокхолм

Около 44% от жилищата в града се отдават под наем от институции или частни собственици, притежаващи няколко апартамента. За да се гарантира справедливата им цена, рамкираните наеми се договарят всяка година между представители на собствениците и наемателите. За да получат достъп до тях, местните жители трябва или да се запишат в списък, при което може да им се наложи да чакат 20 години, или да участват в лотария.

След като се добере до подобно жилище, наемателят може да живее в него неограничено или да го замени с друго.
Според доклад от 2017 г. обаче 25% от наемите се осъществяват по незаконен начин чрез преотдаване на жилището под наем без предварително разрешение.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
4
 
11
khao до: pioner
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Не наркотиците (кока, херо) още са забранени, а леките винаги са били разрешени (алкохол, цигари)
изобщо не издиша ако се замислиш колко абсурден пример си дал... контра пример (също толкова частен и абсурден) ... Локхийт Мартин или Боинг като правят истребители, да не би да имат свои собствени ? защото в сащ е забранено на частно лице да има такива играчки... е как аджеба работи тая фирма, щом ти откри правен абсурд :) ?
2
 
7
 
10
pioner до: khao
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Защо да е абсурд? Така преди 300+ години забраниха търговията с роби, а преди около 100тина търговията с наркотици... така пак спряха печалбата на някои хора, защото не е социално отговорно.

---------
И днес 2019 търговията с наркотици процъфтява до такава степен, че половината бял свят реши да легализира отново леките наркотици просто защото е по социално отговорно да може да вземе някой долар от данъци и акцизи. А робите просто вече ги наричаме емигранти. А да не говорим за търговията с хора също доста печеливш бизнес.

Колкото до забраната на юридически лица да притежават жилища ще ти обясня защо е абсурдно. Когато една фирма построи една жилищна сграда тя е найна собственост и тук вече искането ти издиша. Освен това на запад не се строи като тук за да се продава, а за да се отдава под наем.
2
 
3
 
9
khao до: pioner
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Следователно ако стимулираш фирмите да отварят работни места не в големите градове а в малките населени места просто няма да се стига до тази бетонна джунгла.
----
даже и това да се случи (което пак ще е свързано с държавен харч и стимули с нашите пари), пак ще се появят спекуланти да надуят и изкривят 'пазара', особенно в ерата на количествените улеснения.... ето за това искам тази регулация и забрана за юридически лица да притежават ЖИЛИЩА... само Жилища, офиси и складове да купуват на воля.. и да знам че пак някой ще е заобиколи, но поне няма да е решаващо за изкривяването на пазара.
3
 
4
 
8
khao до: pioner
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Това което предлагаш е пълен абсурд. Не можеш да кажеш на някого от днес ще спреш да печелиш само защото не е социално отговорно.
---
Защо да е абсурд? Така преди 300+ години забраниха търговията с роби, а преди около 100тина търговията с наркотици... така пак спряха печалбата на някои хора, защото не е социално отговорно.
Докато живеем в общество, всичко направено от неговите членове трябва и задължително да е социално отговорно ! ... иначе какъв е смисъла ?
3
 
4
 
7
khao до: pioner
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
дискусията се обесмисля в момена в който започнеш да ми вкарваш чужди думи в моето изказване и да ги ползваш като аргумент... къде съм споменал за национализация на нещо си ?
Колегата от долу предлага общината да строи, аз предлагам само по тежки регулации.
Ако нещо не съм обяснил добре - питай. Ако нещо не си разбрал - прочети коментара пак, но не вкайвай думи които не съм казал!

Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит