Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как недвижимите имоти се приспособяват към целта за устойчиво развитие?

Консултантската компания JLL изброява четири начина, чрез които имотната индустрия може да помогне за постигането на по-устойчиво бъдеще

Как недвижимите имоти се приспособяват към целта за устойчиво развитие?

Снимка:Jerome Favre/Bloomberg

Устойчивото развитие беше основна тема в дневния ред на Световния икономически форум в Давос тази година в момент, когато правителства и компании по света търсят начини да се преборят с климатичните промени.

Според организаторите на форума от четирите глобални теми, които „ясно изпъкват като неотложни и важни“, две са свързани с начините за справяне с екологичните предизвикателства, които вредят на околната среда и на икономиката, и с трансформирането на индустрии за постигане на по-устойчиви бизнес модели.

Строителството може да изиграе огромна роля за намирането и прилагането на решения, а инвестициите в технологии и силното управление са от основно значение за успеха, сочи докладът City Momentum Index на консултантската компания JLL.

„Градовете са принудени да се приспособяват със скорост и мащаби, които са невиждани досега, и са подложени на огромен натиск да преминат към нисковъглеродно бъдеще и да отговорят на климатичните промени, бързия икономически преход и промяната на очакванията за качеството на живота“, коментира Джеръми Кели, директор на отдел „Глобални изследвания“ в JLL.

Компанията изброява четири начина, чрез които имотната индустрия може да помогне за постигането на по-устойчиво бъдеще.

Строителство с дърво

Дървени сгради изникват в цял свят. Причината за бума на дървените конструкции е по-голямата устойчивост. Производството на бетон и стомана емитира твърде много въглеродни емисии. За сметка на това дърветата улавят и съхраняват въглероден диоксид – около един тон на кубичен метър, което прави дървесината много по-щадящ климата строителен материал.

Още по темата

Като бонус дървените сгради изглеждат страхотно. „Предприемачите започват да осъзнават, че дървесината осигурява приятна работна среда, в която хората искат да пребивават всеки ден. Това увеличава благосъстоянието и производителността им, както и цялостния успех на самия офис“, коментира Лес Мед, старши вицепрезидент на отдел „Проекти и развитие“ в JLL.

Преустройство на активи

Амбициозните нови регулации върху въглеродните емисии, растящата урбанизация и разбиране на реалностите на климатичните промени карат инвеститорите да обмислят екологичната устойчивост на активите им. Един от отговорите е преустройство на сградите.

„Зеленото преустройство на съществуващи сгради може да повиши разходите в краткосрочен план, но в същото време създава по-устойчиви, конкурентни активи в дългосрочен план, като осигурява измерима възвръщаемост на инвестициите. Бездействието може да се окаже скъпо, а продажбата на активи в бъдеще – по-трудно“, казва Дана Робинс Шнайдер, управляващ директор на отдел „Енергия и устойчиви проекти в САЩ“ в JLL.

Използване на технологии

Намирането на начини за изграждане на сгради – от офиси до жилища, които функционират по-ефективно, може да предизвика сериозна промяна от гледна точка на устойчивото развитие. От умни прозорци, които свеждат до минимум употребата на енергия, до микромрежи за възобновяема енергия – непрекъснато развиващите се технологии имат потенциал да предложат иновативни решения.

„Умните технологии могат значително да помогнат за създаването на привлекателна, адаптирана за конкретни нужди работна среда, както и да засилят ефективността на строителната дейност. Те имат огромен потенциал да помогнат на наемателите да извлекат възможно най-голяма полза от площта си, да спестят оперативни разходи и да изпълнят целите си за устойчиво развитие“, коментира Томаш Мизера, директор на отдел „Технологични решения“ в JLL.

Отговорно инвестиране

Институционалните инвеститори и фондовете за частни капиталови инвестиции все повече осъзнават общественото и екологично въздействие на инвестиционните им решения, както и финансовата възвръщаемост.

Поради това вниманието към достъпните жилища и възобновяемата енергия се засилва. И макар че рейтинги за устойчиво развитие дават на инвеститорите по-голяма представа за въздействието на портфейлите им върху околната среда, това е само началото.

„Инвеститорите ще търсят все повече възможности да инвестират в добро развитие. Това ще се разпространи в редица сектори, в които инвестициите може да имат положителен ефект върху обществото и околната среда. Недвижимите имоти във всичките им форми имат огромно въздействие върху двете“, казва Филип Хирст, директор на отдел „Устойчиво развитие“ в JLL.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
12
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тая статия бе за България е безсмислена. Какво строителство с дърво, тухли и бетон догоре! Технологиите свършват с по-ново поколение строители (ползват се тия със засилена пигментация), един познат, който се занимава със строителство бе извадил на обект лазерен метър и от другата фирма, на обекта, го гледаха все едно ще се телепортира всеки момент. Какво отговорно инвестиране, бърза се да се построй някоя грозна сграда с 5 прозореца и да се намерят балъци да се купи. Нищо, че никой не търси точно такъв тип апартаменти в момента или че има още 100 сгради, стоящи празни, построени с тоя модел.

Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени