Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как Оман разчита на китайските пари, за да преобрази пустинята

Страната привлече огромен обем китайски инвестиции, за да изгради индустриални зони и да диверсифицира икономиката си

Как Оман разчита на китайските пари, за да преобрази пустинята

В зоната в Дукм вече тече оживено строителство. Снимка: Ройтерс

В отдалечената пустиня по протежението на южния бряг на Оман строителни машини на китайски консорциум изравняват бледо оранжевия пясък – първата стъпка от многомилиардна инвестиция, пише Ройтерс.

През последната една година китайците са ключови за усилията на Оман да трансформира Дукм – рибарско селище на около 550 км от Мускат, в индустриален център, с което да диверсифицира зависимата от петрол и газ икономика.

Икономическите интереси на Оман и Китай съвпадат по начин, който гарантира ръст на китайските инвестиции в региона през последните няколко години.

Още по темата

Държавната хазна на Оман претърпя тежък удар заради спада на цените на петрола, заради което страната се опитва да привлече чуждестранни инвеститори. Целта е да се строят нови индустриални зони, в които да се създадат нови работни места за местните жители, които правителството вече не може да си позволи да назначава в публичния сектор.

Дукм е един от най-големите подобни проекти, отбелязва информационната агенция. За Китай този проект е изключителен успех, част от инициативата "Нов път на коприната". 

Дукм – селище, разположено на Арабско море, е потенциална оперативна база за китайските бизнеси в близост до експортните им пазари в Персийския залив, Индия и Източна Африка. Дукм е разположен и в близост до източници на суровини, от които китайските компании се нуждаят, сред които и богати петролни и газови залежи в Персийския залив. 

Китайски фирми планират инвестиции на стойност 10,7 млрд. долара в района. Ако те се реализират, което вероятно ще се случи предвид интереса на китайски фирми в района, това ще е равносилно на половината от сегашния обем чужди инвестиции в Оман.

До 2009 г. Китай реализираше под 1% от преките чуждестранни инвестиции в Близкия изток. Отчасти благодарение и на Новия път на коприната това бързо се променя и през 2015 г.

,делът на китайските инвестиции в региона се увеличава до 5%, отбелязва Ройтерс.

През 2016 г. Китай вече е топ инвеститор в арабските страни с ангажимент за вложения за малко под 30 млрд. долара. Вторият най-голям инвеститор е САЩ с "едва" 7 млрд. долара.

Индустриалната зона край Дукм включва пристанище и петролна рафинерия, която частично ще се строи с публични средства на Оман, както и предприятия от нефтохимическата индустрия. Първият съвместен обект с китайците там е склад за строителни материали, който се очаква да бъде завършен до 18 месеца. Стойността му е 138 млн. долара.

В плановете за строителство са още няколко фабрики, както и хотел.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 5 месеца
с еднопосочен билет.
5
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нашите депутати да ги натоварим на един Уизеър (за по евтино) и да отидат на едногодишно обучение в Оман. Хем ние малко ще си починем от тях, хем те ще съберат малко акъл как се привличат 11 млрд. долара инвестиции от Китай.

Още от По света
Лондон е най-добрият град в Европа за компаниите и служителите