Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как пандемията ще промени офисите в лондонското Сити?

Много компании планират да намалят офис площите си и да преминат за постоянно към хибриден модел на работа

Как пандемията ще промени офисите в лондонското Сити?

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският офис пазар преживява един от своите моменти на „Бързоходеца“ (анимационен герой на Warner Bros. – бел. ред.). Подобно на Уили Койота в анимационния сериал, той продължава да тича напред, въпреки че се оттласна от ръба на пропастта преди известно време, пише Financial Times.

Големите икономически стимули заради COVID-19 миналата година помагат за запазването на възвръщаемостта в сектора, а програмите на централните банки тласкат доходността по европейските облигации на негативна територия.

Консултантската компания Savills съобщава, че средният спред между тях и доходността от наеми от първокласни офиси в Европа сега е около 3,25 процентни пункта, което е доста над историческото средно ниво.

Това прави сектора все още привлекателен за глобалните инвеститори, много от които разполагат със значителни ликвидни средства. Но фрапиращото отсъствие на наематели, които плащат наема за лъскавите си офиси (и магазини) несъмнено ще застигне пазара, както гравитацията неизбежно прави с врага на Бързоходеца.

Компаниите усилено планират нови работни модели през новата година и по-нататък и в резултат на това нуждата от недвижими имоти ще бъде структурно засегната.

Повечето ръководители отлагат голямо завръщане в офиса най-рано до пролетта, когато се надяват, че ваксините ще са достигнали до достатъчно хора, за да се възстанови известна нормалност. Дори тогава мнозина смятат, че нуждите от офис ще бъдат значително намалени след до голяма степен успешната промяна към работа от вкъщи.

Още по темата
Прегледът на изискванията към имотите е на водещо място в корпоративните приоритети. Много компании планират да намалят площите си, да ограничат разходите и да преминат към постоянни хибридни модели на работа между офиса и дома.

Google уведоми служителите, че от тях няма да се очаква да се завърнат в офисите до септември, след което ще преминат към гъвкава програма на работа със само три дни в офиса. Много други компании предприемат сходни ходове и това потенциално означава заличаване на до две трети от офис площите им.

Когато компаниите не успяват да намалят наема или да договарят благоприятен наемен договор, те се насочват към преотдаване на площи, често при по-ниски от пазарните наеми, за да се освободят от финансовата си отговорност.
Лондон регистрира един от най-високите ръстове в Европа на т. нар. сиви площи – офиси, които технически не са на пазара, но са празни и налични, сочат данни на Savills.

В лондонското Сити свободните офис площи са нараснали от 5,5% на 6,5% през 2020 г., което е равносилно на близо 840 хил. кв. м, а голяма част от ръста се дължи на контролирани от наематели площи.

Забележително, миналата година наемите намаляха съвсем леко, но тази тенденция не може да продължи. Ситито се насочва към най-ниското си ниво на усвоени площи от над десет години, а в същото време в строеж или във фаза на преустройство са 1,44 млн. кв. м, които трябва да излязат на пазара до 2024 г.

Ще има победители в дългосрочен план. Ръководителите вече твърдят, че искат по-малко, но по-добри площи, оборудвани за срещи, събития и Zoom стаи. Те трябва да са по-привлекателни, за да изкушат хората да се върнат отново към скъпото пътуване до работното място, отказвайки се от избора си на начин на живот, който може би са направили – домашен любимец за периода на блокадата или установяване в провинцията.

Осигуряването просто на редици с бюра за хората, за да отговарят на телефони или да пращат имейли, става все по-старомодно. Служителите ще искат да се социализират, да си сътрудничат и да усещат въодушевлението от оживеното работно място – офисът далеч не е мъртъв, но сградите трябва да са обезопасени.

Централите трябва да се превърнат в корпоративната изложбена зала, тъй като хората на средни позиции и бек офис служителите ще работят от вкъщи. Приличните регионални офиси се очаква да се възползват, тъй като големи компании търсят модели на работа, при които работещите от разстояние екипи се срещат в близки градове.

Споделените офиси са добър дългосрочен залог, тъй като компаниите ще търсят гъвкави срещи и работни пространства, които да използват от време на време.

Standard Chartered, например, си партнира с доставчик на работни площи „близо до дома“ за служителите ѝ, което ще им позволи да ходят до работа за половин час.

Но това оставя голям брой на практика остарели сгради, където наемите ще трябва да намалеят рязко, за да привлекат каквито и да е наематели. Това важи не само за Лондон, а почти за всички финансови столици, които отбелязват значително по-ниско търсене.

Инвеститорите ще усетят проблема, а много собственици на почти празни офиси са пенсионни фондове и местни съвети, което създава риск за голямо отражение върху частните и публичните финанси доста след началото на новото десетилетие.

Миналия ноември City of London Corporation съобщи пред Financial Times планове да насърчи „връщането в офиса“ през април. Но Ситито се опразни отново заради поредните ограничения вследствие на коронавируса, така че собствениците на офиси сега очакват цяла година без много наематели и реалната перспектива някои да не се завърнат никога повече.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на нови жилища в Лондон се сриват до най-ниското си ниво от 2012 г.