Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как влияе Airbnb на жилищния пазар в Гърция?

Страната е една от малкото в Европа, които не са въвели никакви ограничения за краткосрочните наеми

Как влияе Airbnb на жилищния пазар в Гърция?

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Броят на имотите за краткосрочен наем в Гърция е нараснал от едва 130 през 2010 г. на над 200 хил. в края на 2019 г, показва допитване на Центъра за планиране и икономически изследвания. Въпреки огромните промени, които ръстът е предизвикал на имотния пазар обаче, регулаторната рамка не е в крак с промените и не е съобразена с реалността, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Гърция е една от само няколко страни в Европа, които не са въвели никакви ограничения на краткосрочните наеми и не са приложили ефективно вече съществуващите. Няма съмнение, че предлаганите за краткосрочен наем имоти, най-вече в американската онлайн платформа Airbnb, предоставят решение на собственици, които не успяват да плащат данъците за имоти, за които не намират наематели или купувачи. Но липсата на данъчни регулации и правила не само затруднява обикновените хора, които опитват да намерят жилище под наем или за покупка, но и застрашава дългосрочните перспективи пред самите имоти под наем, предлагани онлайн.

Още по темата
Търсенето на бърза възвръщаеост не само превръща все повече собственици на имоти в начинаещи хотелиери, но и намалява очакваните приходи. Според данни на компанията Aimee Trusler, която наблюдава тенденциите при краткосрочните наеми, предлагането на жилища чрез платформите Airbnb и HomeAwawy е нараснало от декември 2018 до декември 2019 г. с 24%. Броят на нощувките в такива жилища е скочил с над 95%, но заетостта е намаляла с около 15 на сто, което означава, че предлагането е по-голямо от търсенето.

Неотдавнашно проучване на сектора от Конфедерацията на гръцкия туризъм (INSETE) показа, че общите приходи от отдаване на жилища под наем в Гърция през Airbnb и HomeAway са достигнали 1,15 млрд. евро през 12-те месеца от юни 2018 г. до май 2019 г.

Но тези приходи не се облагат с данъци, казват пазарни наблюдатели. Собствениците на имоти за краткосрочен наем трябва да ги регистрират в съответния списък на сайта на Независимия орган за публичните приходи (IAPR), където получават регистрационен номер на имота. Последният данъчен закон на министерството на финансите задължава платформите за имоти под наем да споделят данните на собствениците (име, фамилия и т. н.) с IAPR. Ако не го направят, данъчната администрация може да поиска от местните интернет доставчици да спрат достъпа до сайтовете в Гърция.

За момента обаче данъчните власти са затънали в разговори с платформите за това как да бъдат доставяни данните, така че проверката им и установяването на недекларирани приходи остава невъзможно, казват запознати източници. Въпреки това предишна проверка на IAPR установи, че около 20 хил. имота не са декларирани.

Гърция все още няма времеви ограничения за краткосрочното отдаване на имоти под наем за разлика от повечето развити страни.

Последиците за традиционния наемен пазар са огромни. Намаляването на наличните апартаменти и жилища заради ръста на имотите за краткосрочен наем води до рязък скок на наемите. Неотдавнашно проучване на компанията Spitogatos установи, че през 2019 г. повечето гръцки градове са регистрирали повишение на наемите. Най-голям ръст е отчетен в Пирея (25,2%), на Агро-Сароническите острови (23,1%), в област Трикала в Централна Гърция (21,4%), в центъра на Атина и в западните й околности (20%) и на йонийския остров Корфу (19%). Някои области обаче не са се вписали в тенденцията и са отбелязали спад на наемите – Закинтос, Теспротия, Кастория и Флорина.

Гръцката централна банка съобщи в неотдавнашен доклад, че ръстът на цените на имотите е резултат от повишеното търсене на жилища заради силния интерес към имоти, които са придобили търговска стойност благодарение на краткосрочните наеми и могат да донесат възвръщаемост, която е близо до нивата на бизнес имотите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Недостиг на жилища за продажба застрашава възхода на пазара в САЩ