Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Какво означава победата на Макрон за пазара на имоти във Франция?

Новият лидер идва с доза оптимизъм за сектора, който междувременно започна сам да се възстановява от стагнацията

Какво означава победата на Макрон за пазара на имоти във Франция?

Снимка: Архив Ройтерс

Победата на центриста Еманюел Макрон на президентските избори във Франция донесе оптимизъм и за пазара на имоти в страната. Позитивният тон се задава в момент, в който пазарът във Франция и сам беше започнал да се измъква от стагнацията, пише онлайн изданието themovechannel.com.

По време на управлението на президента Франсоа Оланд цените на жилищата във Франция паднаха с около 4% на фона на забавянето на по-широката икономика като цяло, подчертава изданието. През последните месеци обаче данните показват подобрение. През четвъртото тримесечие на 2016 г. националната статистика отчете ръст от 1,8%.

Инвеститорите в имоти обръщат все по-голямо внимание на Франция заради рекордно ниските лихви и потенциала за капиталов растеж, което превръща френския пазар в особено атрактивен.

Според данните на френския Нотариат продажбите на имоти са достигнали 10-годишен връх през 2016 г. През февруари т.г. продажбите се увеличават със 7,7% на годишна база и дори задминават рекордните обеми, отчетени през май 2006 г.

Чуждестранните купувачи ще наблюдават внимателно финансовите политики на Еманюел Макрон, особено след като той обеща по време на предизборната си кампания, че ще ревизира данъчната система.

Другите „горещи“ теми за Макрон са достъпността на жилищата в Париж, както и предлагането. В други държави с подобни проблеми властите отдавна въведоха специални мерки за „охлаждане“ на пазара, посочва изданието.

Макрон обаче подсказа вече, че ще акцентира върху насърчаването на строителството, като намали административната тежест, за да ускори изграждането на жилища. Той обеща и да намали някои от имотните данъци, но засега не е давал детайли по идеята си.

Едно от основните предизвикателства пред новия френски президент са парламентарните избори през юни. Той се надява да получи широко мнозинство в парламента, макар и партията му да беше създадена едва преди няколко месеца.

Изданието посочва, че през последните месеци купувачите на имоти все повече обръщат внимание на политиката по света. Преди президентските избори запитванията за имоти във Франция отчитат спад от 50%, който се забавя през април до 9%, показват данните на портала. Брокери на имоти също съобщават, че някои техни значими клиенти засега се въздържат от сделки.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тригодишно дъно през декември