Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Какво причинява Airbnb на кварталите?

Платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем е въвлечена в спорове с местните власти от Токио до Берлин и Сан Франциско

Какво причинява Airbnb на кварталите?

Снимка: Ройтерс

Милиони хора използват Airbnb, когато пътуват, но популярността на платформата за краткосрочни наеми на жилища понякога я сблъсква с местните жители. ВВС обобщава как наемането на жилище за краткосрочна ваканция действително засяга даден квартал.

В десетилетието след пускането ѝ онлайн платформата за наемане на жилища Airbnb набра милиони стаи в цял свят. Но също така беше въвлечена в спорове с местните власти – от Токио до Берлин и Сан Франциско.

Споровете често са свързани с броя на позволените нощувки на година в даден имот, наемането на цели жилища, издаването на лицензи, данъчните правила, как трябва да бъдат приложени правилата.

Въпреки че Airbnb отваря някои квартали за повече туристи, понякога платформата се оказва непопулярна сред местните жители. Някои се опасяват, че собствениците на имотите се насочват от дългосрочни договори за наем към краткосрочно отдаване на жилището, което може да е по-доходоносно.

Изследване в Lower East Side в Манхатън, например, установи, че жилищата, отдавани под наем през цялото време в Airbnb, носят средно два-три пъти по-високи приходи от средните приходи при дългосрочно отдаване под наем.

Още по темата

Властите в Ню Йорк въведоха правила, които изискват от онлайн услугите за отдаване на жилища под наем да предоставят множество данни с надеждата за отстраняване на комерсиалните оператори.

Целта е „да защитим достъпните ни жилища за милионите нюйоркчани, които не могат да живеят тук без тях“, каза членът на общинския съвет в Ню Йорк Карлина Ривера.

Други градове в света също въведоха ограничения за краткосрочното отдаване на жилища под наем:

Амстердам: Отдаването на цели жилища под наем е ограничено до 60 дни в годината и се очаква да бъде намалено наполовина.

Барселона: Краткосрочното отдаване на жилища под наем трябва да бъде лицензирано, но вече не се издават нови лицензи.

Берлин: Собствениците на жилища се нуждаят от разрешително за отдаване под наем на 50% или повече от основното си жилище за кратък период.

Лондон: Краткосрочното отдаване под наем на цели жилища е ограничено до 90 дни в годината.

Палма де Майорка: Кметът наложи забрана на краткосрочното отдаване под наем на апартаменти.

Ню Йорк: Незаконно е апартаменти да бъдат отдавани под наем 30 последователни дни или по-малко, ако собственикът не е там.

Париж: Краткосрочното отдаване на жилища под наем е ограничено до 120 дни на година.

Сан Франциско: Собствениците трябва да получат бизнес регистрация и сертификати за краткосрочно отдаване на жилището под наем. Отдаването на цяло жилище е ограничено до 90 дни в годината.

Сингапур: Минимален период на отдаване под наем от шест последователни месеца за общински жилища.

Токио: Споделянето на жилища беше легализирано едва през 2017 г. и беше ограничено до 180 дни на година.

Въпреки че Airbnb представлява малък процент от всички жилищни единици в даден град, платформата може да съставлява значителен процент в дадени квартали като Стария град в Барселона.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
За първи път от седем години: цените на жилищата в САЩ намаляват