Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Какъв ще е бумеранг ефектът от завърналите се от Запада източноевропейци?

Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат инвестициите, а с това и търсенето на офисни площи, смятат в Colliers

Какъв ще е бумеранг ефектът от завърналите се от Запада източноевропейци?

Снимка: Архив Ройтерс

Седем милиона души от Централна и Източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България) живеят в държави от Западна Европа. Връщането дори на малка част от тях ще доведе до увеличение на брутния вътрешен продукт на региона, ще стимулира и развитието и на пазара на недвижими имоти.

Това прогнозира най-новият доклад на Colliers „Бумеранг на работната сила“.

Още по темата

Значителен брой граждани на Централна и Източна Европа, от които 14,1% румънци, 9,8% българи и 6,6% поляци, пребивават в Западна Европа. Емигрантите, повечето от които млади, квалифицирани и образовани, се възползват от възможностите за свободно движение и достъп до европейския пазар на труд, и това е сред основните причини за недостига на кадри в икономиките на държавите от ЦИЕ, коментират експертите на Colliers.

Те са на мнение, че повишение на заплатите в региона може да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави.

                Разпределение на жителите от Централна и Източна Европа в страните от Западна Европа

Източник: Данни на Евростат за 2016 г. на населението на ЕС по държави по рождение на емигрантите, с изключение на чехите, словаците и българите във Великобритания (2015 г., Великобритания) и френските данни (2013 г., френското Министерство на вътрешните работи)

Подобен бумеранг ефект може да предизвика увеличение на инвестициите в имоти и на търсенето на офисни и индустриални площи. Потреблението на стоки също ще се покачи и ще доведе до ръст в сектора на логистичните и търговските площи, прогнозират от международната фирма за услуги в сферата на недвижимите имоти.

Ще има ли бумеранг-ефект на пазара на труда

“Комбинация от фактори, като увеличение на заплатите, ниски данъци, по-добро управление и законодателна рамка, модернизиране на образователната система, познатата културна среда и насърчителни мерки на правителствено ниво могат да станат причина за връщане на емигрантите”, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания, Colliers CEE. "Заплатите в ЦИЕ ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, което ще мотивира работещите да не напускат собствените си държави. Това, както и ниски нива на безработица и нарастване на БВП, изглежда, че ще се задържи като тенденция през следващите десет години“.

                Единични разходи за труд в ЕС (EUR / час)

Източник: Eurostat, Colliers International

Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат и инвестициите. Това ще означава по-голямо търсене на офисни и индустриални площи, и повишение на потреблението, смятат в Colliers.

Фактори „за“ и „против“ връщането на емигрантите

От финансова гледна точка, затегнатите условия на трудовите пазари в ЦИЕ създават инфлация по отношение на работните заплати най-вече на квалифицирани кадри.

                  Годишен ръст на разходите за труд на единица продукция в ЕС (EUR / час) 2004-2016 г.

Източник: Eurostat, Colliers International

Минималните възнаграждения в ЦИЕ нарастват значително (7% – 15%) през тази година. Състоянието на валутните курсове (включително отслабването на британския паунд, в следствие на Brexit) и данъците създават предпоставки за по-бързо унифициране на нетните заплати през следващите пет-десет години. Цената на издръжката на живот в шестте страни се покачва, но с по-ниски темпове в сравнение с други държави, като например Обединеното Кралство, показва анализът.

Използването на родния език или получаването на образование в собствената държава, са въпрос на лични предпочитания и преценка, като се нареждат сред емоционалните аргументи, посочват в проучването си Colliers.

Според експертите обаче ролята на някои от основните фактори за емиграция – корупция, политическа нестабилност и неефективност на институциите, започва да отслабва.

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват спад на качеството на живот в някои от западноевропейските държави.

Независимо от предпоставките за завръщане обратно към региона, проучвания сред служители на компании в ЦИЕ разкриват, че продължава да има желаещи да последват съгражданите си в посока Западна Европа.

Още по темата

Географско разпределение

Придвижването на запад на жители на шестте европейски държави от ЦИЕ се засили след приемането в ЕС на държавите от Вишеградската четворка  през 2004 г. и премахването на ограниченията пред свободното движение и право на труд за българи и румънци през 2014 г.

Стремежът към по-високи доходи е основната причина за преместване на Запад на жители на шестте европейски държави от ЦИЕ. Най-голям е броят на румънците, заселили се в Италия, около 845 хиляди поляци живеят в Обединеното Кралство, делът на унгарците и словаците, които живеят в Западна Европа, е съответно 4,4% и 4,3%, а най-нисък и стабилен е делът на чехите, избрали работа в чужбина – 1,7%.

Валутни курсове и данъци

Промените в цените на валутите вероятно ще доведат до подобрение на покупателната способност на работещите в собствените им държави. Гражданите на Чехия и Полша, които не са емигрирали след приемането на държавите в ЕС, са постигнали 19,4% и 9,4% (евро) увеличение на покупателната способност от това, че са получавали заплатите си в местна валута. Работещите в ЦИЕ с месечна заплата между 1000 и 1,500 хил. евро плащат по ниски данъци върху доходите, в сравнение с тези в Западна Европа (с изключение на Франция), показва сравнението на Colliers. 
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (30)

   1| 2| 3    
0
 
5
 
30
преди 6 месеца
Какво показва стъкмистиката, че проблемът не е в работещите, а в чантаджиите. Доминиращата висши и средна прислойка отдавна са достигнали своят праг на компетентност и здраво дърпат на зад. Еволюционната им подмяна продължава 27 години и е много мъчителна, но в България , исторически погледнато , винаги е било тъка-вървим към национална катастрофа.
0
 
14
 
29
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Само да питам наясно ли сМе с проблема корупция, алчност, кражби у нас. Наясно ли сме със структурата на създавания БВП - почти само от услуги, в т.ч. туризъм. Наясно ли сме с огромноте проблеми в здравеопазването и образованието, но най-вече с бъдещите затруднения в изплащането на пенсии - то и сега към 60 процента идват от бюджета, което значи 60 процентов тодорживков социализъм в осигуряването, не 100, а само 60. Значи - алчността, краденето расте заедно с краденето. На човек му се услажда. КАкво ще сторят по въпроса завръщащите се - те ли ще поемат изцяло институциите, които лапат и най-вече замазват лапането. Кой ще се върне - миячи на чинии, хотелски персонал, берачи на плодове.... Все същото - хотелиерство и ресторантьорство, както и строителство - любимите мафиотски сиви отрасли у нас. Ей там ще се влее тулпата евроквалифицирани слуги. Проблемът си е у нас и тук. Софтуерното производство няма да компенсира технологичната изостаналост на БГ, работата на ишлеме и т.н.
0
 
15
 
28
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
В Либия, след няколко месеца гражданска война, бомбардировки, терористични банди (подкрепяни от запада) и морска блокада, българското правителство организира няколко полета за прибиране на български граждани. Върнаха се полу-празни... Чакайте специалисти от западна европа...
1
 
5
 
27
pantaleev до: redcretin
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Трудна работа. Някой из форума беше написал, че положението като стане толкова зле, че да няма пари за полицаи и военни, тогава чак може да се получи нещо. Но аз лично не смятам, че някой ще остави да се стигне чак до там. Все пак горе долу всичките 'демократични' страни сме в това положение.
0
 
5
 
26
redcretin до: pantaleev
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да, криза "Чаушеску" на първо време.

Още от По света
Кои са основните предизвикателства пред световната имотна индустрия?