IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада разчита на провинциите си да охладят горещия жилищен пазар

Според експерти трябва да се вземе решение на локално ниво, а не на държавно

18:03 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Канада прехвърли проблема около високите цени на пазара за недвижимо имущество в Торонто към Онтарио в четвъртък, след като новоприетият бюджет не успя да се справи със спекулациите за цените на жилищата, предава Ройтерс. По този начин се засилиха очакванията за въвеждането на данък върху покупките на жилища от чужденци в най-големия град в държавата.

В отговор на критиките, че бюджетът, приет в сряда, не е помогнал цените да спаднат, премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че решение на държавно ниво не е най-добрият начин да се реши локалният проблем.

„Инструментите на федерално ниво засягат цялата държава, а различията в пазарите на недвижимо имущество във Ванкувър и Торонто спрямо останалите градове са огромни“, каза пред репортери в Торонто премиерът на Канада. „Консултираме се с провинциите и общинските служители, за да сме сигурни, че действията, които ще предприемем в дадени региони, няма да имат негативни ефекти в други части на страната“. 

Цените на жилищата в Торонто са се увеличили с 113% от началото на 2009 г. За сравнение, потребителските цени като цяло са се покачили с 65%, сочат данни от индекса Teranet-National Bank.

Във Ванкувър цените на жилищата се понижават поради данъка от 15%, който щатът Британска Колумбия наложи през август върху имотите, закупени от чуждестранни купувачи в крайморския град. Много хора очакват Онтарио да последва тази политика и да я наложи и в Торонто.

Властите в Отава многократно затягат условията за взимане на ипотека поради опасения от балон на цените на жилищата, но пазарът в Торонто остава нажежен. Поради това финансовият министър на Отава Чарлс Суса подтиква държавния министър на финансите да увеличи данъците върху печалбите от продажба на имоти, за да спре спекулациите.

Но строители и други заинтересовани лица очакват Онтарио да направи следващия ход или дори самият Торонто, тъй като общият пазар в държавата се е успокоил.

„Смятам, че ще бъде наложен данък върху чуждестранните купувачи", заяви Бен Майер, старши вицепрезидент на Fortress Real Developments в Торонто. „Смятам, че сега е подходящият момент да се действа, дори евентуалната промяна, която ще направим, да е малка, тя все пак ще покаже, че правим нещо по въпроса. Също така мисля, че трябва да действаме не къде да е, а в Онтарио.“

Говорителка на Суса не откликна на молба да коментира ситуацията. „Кметът на Торонто Джон Тори ще се консултира с експерти следващата седмица относно резултата от данъка във Ванкувър“, обяви говорителят Дон Пийт.

Робърт Кавчич, старши икономист в BMO Capital Markets в Торонто, заяви увереността си, че този тип данък е най-доброто и бързо решение за проблема на града. „Независимо, че то пряко ще засегне само чуждестранните инвеститори, които представляват малка част от купувачите, то ще покаже, че правителството ще вземе мерки срещу спекулациите“, казва той.

„Данъкът е добра първа стъпка, тъй като вече имаме прецедент във Ванкувър, който показва, че инструментът може бързо и лесно да се наложи, а пък сигналът от действието на властите ще е достатъчен, за да спре спекулациите“, допълва Кавчич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още