Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Канадската ипотечна агенция затяга кредитирането за покупка на жилище

Институцията въвежда изискване за самоучастие, финансирано със собствени средства и по-висок кредитен рейтинг и намалява дела от дохода, с който се плаща заема

Канадската ипотечна агенция затяга кредитирането за покупка на жилище

Снимка: Bloomberg LP

Канадската агенция за жилищно настаняване обяви, че ще затегне правилата за квалификация за ипотечен кредит за кредитополучателите с висок риск - противоречив ход, който може да ограничи кредитите в икономиката точно в момента, в който страната се опитва да преодолее дълбокия спад заради пандемията, предава Bloomberg.

Държавната компания Canada Mortgage & Housing Corp., която предлага застраховка по подразбиране за купувачите на жилища с ниски авансови плащания, съобщава, че ще затегне критериите за допустимост от 1 юли. Купувачите ще се нуждаят от по-добра кредитна оценка и по-ниска дългова тежест, за да бъдат одобрени.

Според компанията този ход ще защити новите купувачи на жилища от понижаване на цените и ще намали риска за данъкоплатците до всяка корекция на пазара.

Промените обаче могат да забавят активността на пазара на жилища точно когато федералното правителство, националният банков регулатор и централната банка наводняват икономиката със стотици милиарди долари, за да стимулират кредитирането и възстановяването, коментира информационната агенция.

„Ограничаването на достъпа до кредити в период на икономическа нужда със сигурност е нетрадиционен подход на политиката“, коментира  Жан-Франсоа Перо, главен икономист в Bank of Nova Scotia.

Централната банка на Канада прогнозира, че блокадите заради пандемията могат да свият икономическата активност с до една пета. Около една четвърт от работната сила вече е загубила работните си места или работи на значително намалени часове.

Новите правила предвиждат делът на дохода на кредитополучателя, който отива за обслужване на ипотеката, да не надвишава 35% спрямо 39% преди. Освен това притежателите на ипотечни кредити трябва да имат кредитен рейтинг от 680 или по-висок, което означава поне среден кредитен рейтинг. Изискванията сега са за 600 кредитен рейтинг.

Агенцията също така казва, че необезпечените лични заеми и необезпечени кредитни линии вече няма да се третират като собствен капитал за застрахователни цели. Така ще се ограничи практиката самоучастието на купувачите също да се финансира със заеми.

„Ако правителството пристъпи към това, намаляването на активността на жилищния пазар ще окаже натиск върху икономиката“, коментира  Дънинг, икономист, специализиран в анализа на пазара на жилища, в Will Dunning Inc.

Около 13% от авансовите плащания на купувачите на първо жилище през последните 4 години са финансирани със заем, според последното годишно проучване на ипотечния пазар от Mortgage Professionals Canada.

Прогнозите са за спад на средните цени на жилищата от 9% до 18% през следващите 12 месеца.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
Още по темата: По света Имоти в Канада

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Таванът на наемите в Берлин не спира инвестициите в имоти на големите корпорации