IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар смекчава правилата за притежаване на имоти от чужденци

Имотният пазар в страната е засегнат тежко от свръхпредлагането заради бурното строителство преди Световното първенство по футбол

11:32 | 09.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg

Катар съобщи, че ще позволи на чуждестранни компании и физически лица да придобиват недвижими имоти в повече области на страната, либерализирайки правилата за привличане на чуждестранни средства в сектора в рамките на усилията си за диверсифициране на икономиката, предава Ройтерс.

Чужденци вече могат да притежават имоти в девет области спрямо три преди това, а броят на районите, в които те могат да използват недвижими имоти, също е увеличен до 16, съобщи правителството в комюнике.

Чуждестранни компании могат също да притежават имоти в девет области, което е голяма стъпка, тъй като до момента те имаха достъп само до собственост на имоти в рамките на проекта „Перлата на Катар“ в Доха.

„Това решение ще допринесе за напредъка на катарския пазар на недвижими имоти, ускоряването на икономическото развитие и стимулирането на сектора на недвижимите имоти“, съобщи министерството на правосъдието в комюнике.

Катарското правителство ще предоставя и местожителство на собственици на имоти на стойност най-малко 730 хил. риала (200 хил. долара), както и на семействата им.

Катар прие закон през 2018 г., позволяващ по-голяма чуждестранна собственост в сектора на недвижимите имоти, който през последните години е засегнат тежко от свръхпредлагането, свързано с бурното строителство преди Световното първенство по футбол през 2022 г., на което страната е домакин.

Друга спирачка за сектора е дипломатическият, търговският и транспортният бойкот, наложен на Катар през 2017 г. от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет, заради твърдения, че подкрепя ислямистки бунтовници. Властите в Доха отхвърлят обвиненията.

Катар, който е водещ износител на втечнен газ в света, опитва да диверсифицира икономиката си, като стимулира туризма и чуждестранните инвестиции в сектори извън енергетиката.

„Разрешавайки достъпа за чуждестранна собственост и инвестиции в тези сектори, Катар създава привлекателни възможности, които ще са от полза както за местните, така и за международните инвеститори“, отбелязва министърът на търговията и индустрията Али бин Ахмед ал-Кувари в отделно комюнике.

„Промените ще помогнат също за растежа и засилването на икономическото развитие на Катар“, допълва той.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че очаква катарската икономика да се свие с 4,3% тази година заради последиците от коронавирусната пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още