IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар строи изкуствен остров за 5,5 млрд. долара за световното по футбол

Емирството ще заложи на плаващи хотели с капацитет 25 хил. души, усилено се инвестира и в инфраструктура

14:57 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Катар строи изкуствен остров за 5,5 млрд. долара за световното по футбол

Катар ще строи изкуствен остров за 5,5 млрд. долара специално за световното първенство по футбол през 2022 г., съобщава онлайн изданието propertywire.com.

На бъдещия остров Орикс ще бъдат построени луксозни вили и воден парк, а 5 круизни кораба ще се ползват като плаващи хотели, съобщават от строителната компания Barwa Real Estate. В хотелите ще могат да се настанят около 25 хил. души, а самият остров ще е с капацитет още 20-25 хил. души.

Очакванията са, че търсенето на хотелски стаи и жилища под наем за световното по футбол ще нарасне значително, затова още отсега емирството е отделило 40 на сто от бюджета си, за да финансира инфраструктурни проекти, отбелязва изданието.

Местното правителство обаче не смята за умесно да инвестира в мащабно строителство на хотели, тъй като по-засиленото търсене ще бъде краткосрочно. Точно затова се залага на плавателните съдове като място за настаняване и атракция.

Barwa освен това се е договорила с местните власти да им продаде 1 млн. кв. м земя за строителството на стадиона, на който да се проведе финалния мач от първенството. Все още обаче двете страни не са се споразумели за цената.

Компанията е най-големият играч на строителния пазар в Катар и инвестира във Франция, Великобритания и Швейцария в търговски имоти, офис проекти, хотели и жилищни сгради.

Същевременно чуждестранни строителни компании също имат желание да навлязат на пазара на имоти в страната. Тайландската Minor Hotel Group например обяви, че ще открие през 2014 г. луксозен спа комплекс със 141 стаи, който ще се простира върху 13 хектара и ще е достъпен само с катер от Доха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още