IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава за първи път банковото кредитиране за недвижими имоти

Ходът цели да предотврати системни рискове, след като предишни мерки не успяха да охладят ентусиазма на купувачите на жилища

14:26 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайски регулатори ще наложат ограничения върху кредитирането от банките на сектора на недвижимите имоти за първи път в поредните си усилия да предотвратят системни рискове след поредица от имотни ограничения през последните години, които не постигнаха много за смекчаване на ентусиазма на купувачите, предава Bloomberg.

Въз основа на новия механизъм, който влиза в сила на 1 януари 2021 г., кредитите за предприемачи ще бъдат ограничени на 40% за най-големите държавни кредитори в страната, а ипотечното кредитиране на банките не бива да надвишава 32,5% от оставащите им кредити, съобщиха Китайската народна банка и Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране в съвместно комюнике, публикувано в четвъртък. Банките, които надвишават ограничението, ще имат гратисен период до четири години, за да отговорят на изискванията.

Ходът показва решителността на властите да държат под строг контрол податливия на балони сектор и да ограничат задлъжняването на някои от най-големите предприемачи в страната. Цените на жилищата в Китай продължават да растат въпреки годините на регулаторни ограничения, предизвиквайки обществено недоволство и повишавайки финансовите рискове, след като кредиторите залагат все повече на сектора, за да увеличат печалбите си.

„Новата политика съответства на посоката за засилване на наблюдението и предотвратяването на балони. Това допълнително ще подкопае нагласите на инвеститорите към акциите на имотни компании“, коментира Чънгуей Хуан.
Индексът на листнатите на борсата в Шанхай строителни компании отбеляза спад от 10% тази година, а в същото време бенчмаркът Shanghai Composite постигна ръст от 14%.

По-рано тази година регулаторът на жилищния пазар в Китай и централната банка поискаха от 12 строителни компании, включително China Evergrande Group, Sunac China Holdings и China Vanke да обявяват финансовите си резултати, общи дългове и бизнес данни на 15-о число всеки месец, за да се наблюдава финансовата им стабилност.

Миналия месец цените на новите жилища нараснаха с 0,12%, най-бавния темп от февруари насам, след като по-широки имотни ограничения охладиха търсенето, като накараха предприемачите да намалят цените. Въпреки това те нарастват всеки месец от средата на 2015 г. насам. имоти имоти

Засега възобновеният страх да не пропуснат благоприятните възможности от ръста на цените и спешната необходимост да се предпазят от очаквана инфлация поддържат търсенето на жилища. Ръстът на кредитите се възобнови, тъй като паричните облекчения продължават да подкрепят възстановяването от пандемията.

Банките ще бъдат разделени в пет категории и ще бъдат подложени на различни тавани на кредитите си към строителни предприемачи и купувачи на жилища. Макар че повечето от тях имат към момента експозиция към недвижими имоти, която отговаря на ограниченията, тези, които излизат извън рамките, ще се сблъскат с допълнителни капиталови изисквания, се казва в съобщението.

Новата политика може „да помогне на пазарните участници да създадат стабилни очаквания за политиката и да насърчи стабилно, здравословно и устойчиво развитие на имотния пазар“, става ясно още от съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още