Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китай прие мерки за стимулиране на жилищата под наем

Цените на имотите в страната рязко се повишиха, стимулирани от спекулацията и търсенето от средната класа

Китай прие мерки за стимулиране на жилищата под наем

Снимка: Архив Ройтерс

Китай представи нови мерки в подкрепа на пазара на жилищата под наем, които улесняват компаниите в сектора да набират пари и откриват пътя за инвеститори в имоти като тръстове за инвестиции в недвижими имоти да купуват ценни книжа, съобщава Ройтерс.

Китай работи за стимулиране на пазара на жилищата под наем, за да овладее високите цени на имотите и да задоволи търсенето на жилища, като президентът Си Дзинпин заяви неотдавна, че „жилищата са за живеене, а не за спекулация“.

Но макар че цените на имотите се увеличиха рязко, стимулирани от спекулата и търсенето от растящата средна класа, пазарът на жилищата под наем в Китай от дълго време е недобре развит и до голяма степен остава нерегулиран, а доходността от наемите достигна няколкогодишно дъно.

Китай ще насърчи компаниите да извършват секюретизация на недвижими имоти (да инвестират паричните средства, набрани чрез издаване на ценни книжа, в недвижими имоти – бел. ред.) и в същото време ще засили контрола на такива ценни книжа, за да предотврати финансови рискове, съобщи регулаторът на ценните книжа в съвместно комюнике с министерството на жилищната политика.

Още по темата
„Насърчаваме компаниите, участващи в бизнеса с жилищата под наем, да осъществят секюретизация на активи в съответствие с условията им на работа и въз основа на собствените им финансови нужди“, съобщи Китайската регулаторна комисия по ценни книжа (CSRC) в комюнике, публикувано на сайта ѝ. Тя допълни, че инициативата ще помогне за намаляване на равнището на корпоративния дълг и ще задоволи търсенето на повече възможности за инвестиции в Китай.

Ще бъде създаден „зелен канал“ за ускоряване на процеса на емитиране на ценни книжа, като регулаторите обещават да създадат благоприятна политическа среда с по-добра координация помежду им.

Китай ще създаде и пилотна програма за инвестиционен тръст в недвижими имоти (REIT) и ще подкрепи компании за отдаване на жилища под наем в емитирането на акции с имоти като основни активи, съобщи министерството на жилищната политика на сайта си.

През последните месеци китайските предприемачи се насочиха към т. нар. квази тръстове за инвестиции в недвижими имоти в стремежа си да си осигурят средства на фона на мерките за предотвратяване на нелегалното финансиране на имотния сектор. Но до момента тези ценни книжа бяха достъпни само за институционални инвеститори, а те са силно ограничени от гледна точка на активите, които могат да държат или купуват.

В комюникето се подчертава, че регулаторите ще оценяват надлежно отдаваните под наем активи и ще държат отговорни посредници и емитенти. Компаниите ще трябва да отговорят на определени условия, за да станат емитенти на подобни ценни книжа, включително изискването основните активи като апартаменти да са били построени и компаниите да могат да докажат, че са спазвали правилата през последните две години.

Секюретизацията в средни и големи градове като новата зона Сионган, специална икономическа зона южно от Пекин, ще бъде приоритет, допълват регулаторите. Те ще подкрепят усилията на компании за отдаване на жилища под наем за превръщането на неизползвани офис сгради в домове под наем и за емитирането на подкрепени с активи ценни книжа. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам