IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще изпревари Австралия и Япония по инвестиции в бизнес имоти

Ролята на Китай сред чуждестранните инвеститори ще става все по-голяма

13:10 | 26.04.13 г.
Китай ще изпревари Австралия и Япония по инвестиции в бизнес имоти

Когато става въпрос за потоци от инвестиции в бизнес имоти, Китай все още изостава от Япония и Австралия, където пазарите са много по-прозрачни, инвеститорите - по-опитни, а запасите - по-големи, пише Forbes.

Въпреки това Китай е на път да надмине и двете страни през следващите две години, тъй като икономиката на страната става все по-самостоятелна, а обемът на подходящите за инвестиции запаси нараства, особено в Пекин и другите големи градове на страната - Шанхай и Гуанджоу.

Това е мнението на Антъни Къс, управляващ директор на глобалната консултантска компания за имоти Jones Lang LaSalle в Шанхай. Ентусиазмът му очевидно се споделя и от Blackstone Group, която обяви, че планира да набере до 4 млрд. долара за фонд за недвижими имоти, фокусиран върху Китай и още няколко държави в Азия.

Като цяло през последните 3 години хората изкарват добри пари от инвестициите си в Китай. За този период доходността леко се е компресирала - до около 4,7% от 5,2% нето. Човек би могъл да си каже, че Китай вече не е толкова привлекателно място на фона на по-бавния икономически растеж. На практика според Къс ситуацията е точно обратната и ролята на Китай сред чуждестранните инвеститори ще става все по-голяма.

Експертът е на мнение, че активите с потенциал са търговските имоти, офисите и логистичните площи.

При търговските имоти роля играе зараждането на средна класа в страната. Трябва да се има предвид обаче, че нагласите на потребителите в страната са различни - китайските търговски вериги са много капризни. Потенциалът за възвръщаемост е голям, но това е и най-трудният клас активи.

Що се отнася до офисите, търсенето в градове като Пекин и Шанхай е огромно. В Шанхай делът на неусвоените площи е едва 8% в сравнение с 80% в началото на 2000 г., когато бе отчетен бум на предлагането.

В Пекин първокласните офиси в голямата си част са собственост на държавата. Интересно е, че в Шанхай напоследък като важни играчи се оформят финансовите и застрахователните компании, посочва експертът.

Логистичните имоти започват да играят все по-важна роля, очевидно с подкрепата на правителството. Голяма част от това засилване се дължи на електронната търговия. Инвеститорите и строителите навлизат на пазара и строят първокласни складове. На този пазар има огромен глад за висококачествени имоти, твърди Къс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още