Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китай забранява най-високите небостъргачи заради проблеми с безопасността

Забраната се отнася за сгради с височина над 500 м

Китай забранява най-високите небостъргачи заради проблеми с безопасността

Снимка: Bloomberg LP

Китай забранява строителството на най-високите небостъргачи, за да гарантира безопасността, заради нарастващи опасения за качеството на някои проекти, предава Bloomberg.

Забраната се отнася за сгради, които са с височина над 500 м, съобщи Националната комисия за развитие и реформа. Местните власти ще трябва също стриктно да ограничат строителството на кули, които са с височина над 250 м.

Още по темата
Комисията се позова на проблеми с качеството и рискове за безопасността в някои проекти, произтичащи от разхлабен контрол. 72-етажна кула в Шънджън беше затворена през май за проверки след съобщения за необяснимо клатушкане, което засили опасенията за стабилността на една от най-високите сгради в технологичния хъб.

Строителството на сгради над сто метра трябва да отговаря строго на размерите на града, където се намират наред с осигуряването на възможност за спасяването им от пожар, съобщи комисията.

„Правим го основно по съображения за сигурност“, казва Цяо Шътун, доцент по право от Хонконгския университет, който изследва имотни и градски закони. Изключително високите сгради „са по-скоро емблематични проекти за кметове и не са непременно ефективни“, допълва той.

Миналата година властите наложиха „принципна“ забрана на нови кули над 500 м. В света има само десет сгради, които надхвърлят тази височина, и пет от тях се намират в континенталната част на Китай, включително 632-метровата Shanghai Tower, сочат данни на Съвета за високи сгради и градски хабитат.

Клатушкането на SEG Plaza през май накара местните власти да започнат проверка, а американското консулство в Гуанджоу призова американците да избягват района. Разпространени видео записи показаха бягащи хора. Сградата остава затворена.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Долче вита и ниски данъци - американци и британци купуват идилични домове в Италия