Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китай засилва борбата със спекулациите на имотния пазар в 30 големи града

Цените на имотите в Китай нараснаха от 2016 г. насам, като накараха правителството да приеме твърди мерки в над сто града

Китай засилва борбата със спекулациите на имотния пазар в 30 големи града

Снимка: Архив Ройтерс

Китай съобщи, че ще възобнови усилията си да се справи с нередностите в недвижимите имоти в 30 големи града от юли до края на декември, като мобилизира правомощията на седем големи държавни агенции за овладяване на растящите цени, съобщава Ройтерс.

Цените на имотите в Китай нараснаха от 2016 г. насам, като накараха правителството да приеме твърди мерки в над сто града с цел ограничаване на търсенето на фона на опасенията за балон. Но цените на новите жилища през май отбелязаха най-бързия си ръст от почти една година въпреки охлаждането на имотния пазар в големите градове, което означава, че купувачите вероятно се местят в по-малки градове.

Още по темата

Ръководителите в страната внимават да не натиснат спирачките твърде рязко, тъй като недвижимите имоти остават голям двигател на икономиката. Ратежът на втората по големина икономика в света е застрашен от забавяне, тъй като властите опитват да овладеят бързия ръст на кредитирането в момент, когато търговското напрежение създава безпокойство за прерспективите пред икономиката на страната.

Ограничителните мерки ще бъдат взети от държавни органи, включително министерството на жилищата и министерството на обществената сигурност, както и от банковите и застрахователните регулатори, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на министерството на жилищата.

Те ще бъдат съсредоточени върху овладяването на спекулациите, като се борят с незаконните агенции, строителни компании и фалшиви обяви.

Сред 30-те града, които ще бъдат подложени под наблюдение, са четирите най-големи града в страната, включително Пекин и Шанхай, както и главни градове на провинции като Ухан и Чънду и по-малки градове като Ичан и Фошан.

В съобщението се казва още, че мерките са насочени срещу нередности като манипулирането на цените, преднамереното задържане на продажбите, незаконното предоставяне на кредити за първа вноска и публикуването на невярна информация за цените, която подвежда купувачите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам