IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците вече са най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в САЩ

За първи път китайците изпреварват канадците и по продажби, и по обем на инвестициите в сектора на имотите в страната

11:54 | 19.06.15 г.
Китайците вече са най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в САЩ

Китайските купувачи на имоти вече са най-голямата група чужденци на жилищния пазар в САЩ, съобщава Bloomberg.

За първи път китайците изпреварват канадците и по продажби, и по обем на инвестициите в сектора на имотите в страната, допълва информационната агенция.

Китайските купувачи на имоти са похарчили 28,6 млрд. долара, за да придобият недвижимости в САЩ през 12-те месеца до края на март, сочат данни на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Канадците, които досега бяха водещата група чуждестранни купувачи, са втори с 11,2 млрд. долара.

Пред последните години китайските купувачи на имоти засилват присъствието си в САЩ в търсене на убежище. Те купуват по-скъпи имоти – средната цена надвишава 831 хил. долара. За сравнение, средната цена на имотите, предпочитани от чуждестранните купувачи в САЩ като цяло, е малко под 500 хил. долара.

„Ако гледаме данните по-задълбочено, осъзнаваме какви са темповете на експанзия на китайската икономика“, коментира Джед Смит от консултантската компания Realtors group. „Канадската икономика също расте, но в сравнение с Китай експанзията е незначителна. Смятам, че в бъдеще ще идват още повече купувачи от Китай“, допълва той.

Третата най-голяма група чуждестранни купувачи на жилища в САЩ са индийците със 7,9 млрд. долара обем инвестиции, следвани от мексиканците с 4,9 млрд. долара и британците с 3,8 млрд. долара.

Що се отнася до броя сделки с чужденци, за периода трансакциите са намалели с 10 на сто на годишна база до 209 хил. жилищни единици. Понижението е индикация, че по-силният долар е засегнал търсенето.

Щатите Флорида, Калифорния, Тексас и Аризона са привлекли най-много чуждестранни купувачи. Канадците предпочитат по-топлите южни щати, докато китайците се насочват към Западния бряг на САЩ.

Китайците често избират и имоти в близост до реномираните висши учебни заведения, като Харвард и Принстън, където биха искали да учат децата им.

Заради интереса на китайските купувачи на имоти, както и бързите темпове на възстановяване на пазара, все повече китайски строителни компании също навлизат в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още