Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайска компания обещава да построи метрото на Белград за 5 години

Според проекта метро мрежата на столицата на Сърбия ще се състои от две линии, съответно от 21,3 км и 19,8 км

Китайска компания обещава да построи метрото на Белград за 5 години

Снимка: Ройтерс, архив

Китайската корпорация Power Construction Corporation (Powerchina) е в преговори с белградските власти за проекта за изграждане на метро мрежа в сръбската столица, казва заместник-кметът на града Горан Вешич, цитиран от Seenews.

Powerchina планира да започне строителството на метрото в Белград през 2020 г. и да завърши проекта в рамките на пет години, поясни Весич, цитиран и в прессъобщение на правителството.

„Китайските представители гарантират, че могат да завършат проекта си след пет години. Тяхното предложение е да започнат да работят по двете линии на метрото, защото те имат богат опит в тази област, най-модерната техника, наред с осигуреното финансиране", казва Весич.

През април сръбското правителство подписа споразумение за сътрудничество с Powerchina за проекта. Съгласно условията на споразумението Сърбия и Powerchina ще започнат съвместна работа по проектната документация, пространствените планове и модела на финансиране на проекта.

„Ние преговаряме и с френски партньори. Ще бъдем много доволни, ако френските компании станат част от консорциум с китайски фирми за изграждането на метрото, но нека ги оставим да се споразумеят", каза Весич.

Според проекта метро мрежата на столицата на Сърбия ще се състои от две линии, съответно от 21,3 км и 19,8 км. Системата ще интегрира и четири градски железопътни линии.

Първата линия на метрото ще минава по течението на река Сава, ще пресича центъра на Белград и ще свързва района Макишко поле в югозападната част на сръбската столица с квартал Мириево на североизток, близо до река Дунав. Втората линия ще свързва Севуз, предградие на Белград, с квартал Мириево до Ново Београд.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хранителните магазини на бъдещето ще са по-малки и без опашки пред касите