Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайска компания продава дела си в Hilton Park Hotel & Resorts

Делът на конгломерата HNA в Park Hotels се оценява на 1,4 млрд. долара

Китайска компания продава дела си в Hilton Park Hotel & Resorts

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания HNA Group планира да продаде целия си дял в американска компания, която притежава десетки хотели Hilton и други имоти. Така тя ускорява плановете си да се раздели с активите си в чужбина след ограничителните мерки на китайските власти срещу компании, инвестиращи в чужбина, пише Wall Street Journal.

В официален документ, внесен в Американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) тази седмица, Park Hotel & Resorts PK съобщава, че HNA планира да продаде „част или целия“ си дял от 25% в компанията. Наред с хотели Hilton инвестиционният тръст в недвижими имоти, който се намира в Ню Йорк, притежава още конферентни центрове, летищни хотели и други имоти в цялата страна,

Продажбата на акциите ще се осъществи чрез едно или няколко публични предлагания, а кога ще се случи това, ще зависи от пазарните условия и други  фактори, става ясно още от документа. В момента делът на HNA в компанията е около 1,4 млрд. долара.

Конгломератът HNA, който доскоро беше една от най-активните китайски частни компании, се съгласи през есента на 2016 г. да придобие дял от 25% в Hilton Worldwide от дружеството за частни капиталови инвестиции Blackstone Group за 6,5 млрд. долара.

Още по темата
По онова време президентът и главен изпълнителен директор на Hilton Worldwide Кристофър Насета заяви, че HNA ще бъде „дългосрочен инвеститор и стратегически партньор“.

Впоследствие Hilton Worldwide се раздели на три публично търгувани компании, включително Park Hotels и Hilton Grand Vacations, като предостави на HNA дял от 25% в трите компании. Китайската компания отказа да коментира дали планира да продаде собствеността си и в останалите дружества Hilton.

Плановете за продажба на активи представляват обрат за HNA, която неотдавна предприе агресивни придобивания в цял свят, като закупи голям дял от Deutsche Bank AG, офис сгради в Ню Йорк и Лондон и други бизнеси. Много от тези придобивания, включително закупуването на дялове в компаниите Hilton, бяха финансирани с кредити. Дълговете на китайската компания възлизат на близо 100 млрд. долара.

От лятото на миналата година разходите по обслужването на кредитите на HNA нараснаха и компанията изпитва затруднения да набере средства, за да погаси дълговете си с наближаващ падеж. Освен това китайското правителство изрази безпокойство от „ирационалните“ инвестиции в чужбина на някои големи частни конгломерати в страната, включително HNA, като ги подложи на натиск да продават имоти и други активи в чужбина.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тримесечно дъно през януари