Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайската централна банка призова за ограничаване на ипотечните кредити

Банковият регулатор продължава курса си за понижаване на рисковете на пазара на недвижими имоти

Китайската централна банка призова за ограничаване на ипотечните кредити

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка призова търговските кредитори да не понижават лихвения процент за ипотечните кредити спрямо сегашната му стойност, с което регулаторът иска да спре растежа на жилищните кредити, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Фивнансовата институция е дала насоки на публичните банки, кредиторските акционерни дружества и други търговски заемодатели, посочват източниците, пожелали анонимност. 

Още по темата

Банките са получили въпросните насоки по-рано този месец.

Този ход от страна на регулатора сигнализира, че банкерите запазват своя курс на понижаване на рисковете на пазара на недвижими имоти дори и след забавянето на икономическия растеж.

Забавянето на ръста на данъчните приходи накара някои политици в Китай да облекчат правилата за закупуване на имоти, за да увеличат приходите от продажбите на земя, което доведе до ново ускоряване в сектора по-рано тази година.

Среднопретегленият лихвен процент при индивидуалните ипотечни кредити се понижава през първото тримесечие, отчитайки първи спад от над две години. Ръстът при цените на нови жилища в Китай се ускорява през май.

Лице, работещо в държавна търговска банка, споделя, че кредиторът е увеличил лихвите по ипотечни кредити за купувачи на първи дом, като кредитополучателите сега плащат около 5,15% лихва.

Централната банка не е променяла своя основен едногодишен лихвен процент от 2015 г., като се е насочила към разхлабване на финансовите условия за малкия и частния бизнес, за да подпомогне растежа главно чрез използването на своя инструмент за съотношение между резервите.

Този ход е последната стъпка, която китайските власти предприемат, за да ограничат възобновените кредитни рискове на пазара на недвижимите имоти.

По-рано този месец Bloomberg съобщи, че финансовият регулатор и борсите в Китай спряха някои от строителите на жилища да продават дълг. Съотношението между дълга и разполагаемия капитал на домакинствата в Китай се повиши до 53,2% в края на 2018 г. от 17,9% през 2008 г., като темпът на растеж вероятно ще се забави, тъй като банкерите остават ангажирани със спекулациите при недвижимите имоти.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит