IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската компания HNA продава имотни активи за 11 млрд. долара

От началото на тази година компанията е продала или се е съгласила да продаде имоти за 20 млрд. долара

21:59 | 09.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат HNA Group е обявил за продажба активи на стойност най-малко 11 млрд. долара, за да ускори стремежа си за намаляване на големия дълг и за преструктурирането си, предава Ройтерс.

В документи, с които агенцията разполага, са изброени над 80 актива, които HNA или е обявила за продажба, или възнамерява да продаде, включително хотели, бизнес и жилищни сгради. Повечето от тях се намират в Китай, предимно на остров Хайнан, където е централата на HNA.

Документите са били изпратени да бъдещи инвеститори през август, разкриват запознати източници.

Конгломератът в областта на авиацията и хотелите, който е подложен на натиск от властите в Пекин, е продал през 2018 г. имоти, дялове в чуждестранни компании и активи, свързани с авиацията, след като придоби имоти на стойност 50 млрд. долара в последните години.

От януари насам HNA е продала или се е съгласила да продаде активи за над 20 млрд. долара, включително имоти в Сидни, Ню Йорк и Хонконг, сочат изчисления на Ройтерс и съобщения в медиите.

„Стратегически напускаме някои райони, но това не са продажби на пожар“, коментира източник от компанията, запознат с плановете й.

За момента не е ясно дали някой от посочените активи в документите вече е бил продаден.

Общият размер на дълга на HNA достига 657,41 млрд. юана (94,96 млрд. долара) в края на първото полугодие, което е спад с 10,7% спрямо края на 2017 г. Въпреки понижението общият дълг на компанията е 21,36 пъти по-голям от оперативната ѝ печалба към края на първото полугодие.

В част от документите HNA е обявила за продажба 24 актива в Китай и 11 в чужбина, включително HNA International Plaza, комплекс с бизнес и жилищни сгради в Хайкоу и сграда в Ню Йорк, който беше подложена на засилен контрол от американските власти заради близостта й до кулата „Тръмп“.

Смята се, че общата стойност на обявените за продажба 26 актива в тези документи възлиза на 10,5 млрд. долара, но стойността на останалите имоти не се съобщава.

В друг набор от документи, изпратен до друг потенциален инвеститор, HNA посочва 57 имотни актива в Китай, „планирани за продажба“, десет от които се появяват и в първия набор от документи.

Сред имотите във втория набор с документи са хотели в Хайнан, Тиендзин и Таншан в северната китайска провинция Хъбей.

Във втория набор от документи не се посочват никакви стойности. Той обаче определя времева рамка за продажбата на повечето активи, като 18 от тях трябва да бъдат продадени през втората половина на 2018 г., а 23 – през 2019 г.
По-рано тази седмица HNA продаде дела си от 25% в Hilton Grand Vacations, сви дела си в Deutsche Bank и продаде три парцела в Хонконг.

Компанията проучва и възможността да продаде новопридобитото си логистично подразделение CWT, съобщиха запознати източници пред Ройтерс миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още