IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският пазар на бизнес имоти вече е на второ място по ликвидност в света

Обемът на инвестициите в страната достига рекорд от 25 млрд. долара през първото полугодие

12:46 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на бизнес имоти в Китай е на второ място по ликвидност в света тази година, стимулиран от ръста както на чуждестранните, така и на местните инвестиции.

Обемът на трансакциите с бизнес имоти в Китай е достигнал рекорд от 25 млрд. долара през първото полугодие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания JLL. Резултатите са стимулирани от силното първо тримесечие, когато инвестиционният обем нарасна със 174% на годишна основа до 17 млрд. долара.

„Китай отваря капиталовите си пазари към света. Въпреки че има циклични причини за повишаването на чуждестранните инвестиции, тъй като някои местни компании продават активи, новият рекорд показва какъв напредък е постигнала страната“, казва Даниел Яо.

След рекордни инвестиции през първите три месеца на годината търсенето леко се е охладило през второто тримесечие. Предприетите стимули от Пекин за насърчаване на икономиката, обаче, са засилили натиска върху собствениците и са стимулирали предлагането на инвестиционния пазар.

Китай се е възползвал от изтеглянето на чуждестранни инвеститори от Великобритания, която в исторически план беше вторият по ликвидност пазар в света, заради продължаващата несигурност около Brexit.

„Пазарът постепенно се измести от продавачите към купувачите с нарастващо предлагане и преобладаващи нагласи за изчакване. Инвеститори с големи възможности са уверени в ръста на китайската икономика, като продължават да търсят подходящи активи“, отбелязва Зигрид Джоу, директор на отдел „Изследване на капиталовите пазари“ в китайското подразделение на JLL.

Като признак за привлекателността на Китай за глобалните инвеститори канадската компания Brookfield Asset Management придоби комплекса със смесени функции в Шанхай Greenland Huangpu Center за 1,55 млрд. долара.

Друг чуждестранен инвеститор през второто тримесечие беше сингапурската компания CDL, която придоби комплекс в Шанхай и дял от китайска строителна компания.

В същото време големи местни играчи също сключват големи сделки, като Landsea Group придоби неотдавна офис проект в Шанхай. Голяма част от активността е съсредоточена в града, като през първото полугодие са били финализирани трансакции на стойност 10,9 млрд. долара. Това го поставя на четвърто място сред най-ликвидните градове в света, като е изпреварен само от Ню Йорк, Токио и Париж. През същия период на миналата година Шанхай беше на десето място.

Азиатско-тихоокеанският регион ще бъде водещ от гледна точка на ръст на сделките с бизнес имоти, тъй като пазарите в Северна и Южна Америка са в застой, а в Европа продължават да са засегнати от политическата несигурност и промените на пазарите на търговски площи. JLL прогнозира, че глобалният обем на трансакциите ще намалее с около 5% до 10% тази година до около 730 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още