Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайските инвестиции в имоти достигнаха нов рекорд въпреки ограниченията

Миналата година китайците са инвестирали 119,7 млрд. долара в жилищни и бизнес имоти в чужбина

Китайските инвестиции в имоти достигнаха нов рекорд въпреки ограниченията

Снимка: Архив Ройтерс

Китайците продължават да купуват имоти в чужбина въпреки наложените им ограничения от правителствата в света и в собствената им родина, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

През 2017 г. покупките на жилищни и бизнес имоти от китайци в чужбина са достигнали нов рекорд от 119,7 млрд. долара, което е повишение с 18,1% спрямо 101,4 млрд. долара през 2016 г., пише китайският имотен портал Juwai.

Той очаква инвестициите на китайците в бизнес и жилищни имоти в света да нараснат с 3 до 8% тази година спрямо същия период на миналата година и да достигнат между 123,3 млрд. долара и 129,3 млрд. долара.
Китайските инвестиции в имоти растат въпреки въведените ограничения в редица страни.

Нова Зеландия забрани на повечето чужденци да купуват съществуващи жилища. Сходни ограничения върху чуждестранните купувачи бяха въведени и от редица градове в Австралия, Канада, а в последно време и в Хонконг.

Още по темата
Правителството на Малайзия обяви неотдавна, че чуждестранни купувачи няма да могат да придобиват имоти в проекта Forest City, оценяван на 100 млрд. долара, който се строи на четири изкуствени острова в пролива Джохор срещу контролно-пропускателния пункт Туас в Сингапур. Впоследствие обаче премиерът Махатир Мохамад смекчи забраната, като заяви, че чужденци могат да купуват жилища, но няма да им бъдат издавани визи. Китайските купувачи са придобили около две трети от продадените жилища във Forest City до момента.

Властите в Пекин наложиха нови ограничения върху изтичането на капитали през ноември миналата година, като въведоха по-строги ограничения върху инвестициите в чужбина в опит да затворят един от много използваните пътища за изнасяне на пари от Китай. Прехвърляния на капитали на стойност над пет милиона долара от компании или инвестиционни фондове са внимателно наблюдавани, като китайските банки изискват от клиентите си, които купуват в чуждестранна валута, да обясняват как ще използват парите.

„На пазарите с най-силно безпокойство от чуждестранните купувачи действа комбинация от фактори, която обикновено включва голям ръст на населението, ограничения върху строителството на нови жилища, евтини ипотечни кредити и бърз ръст на цените“, казва Кари Лоу, главен изпълнителен директор на Juwai.

„Чуждестранните и особено китайските купувачи имат лошия късмет, че станаха видими на глобални пазари, точно когато лихвените проценти достигнаха необичайно дъно. Ниските лихви, разбира се, повишават цените и нажежават пазарите, а това води до намаляване на достъпността“, допълва Лоу.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват неочаквано през април