IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвеститори се оттеглят от американския пазар на бизнес имоти

Те са станали нетни продавачи на бизнес имоти в САЩ за първи път от десет години

12:01 | 25.07.18 г.
<p>
	Китайска компания плати 1,95 млрд. долара за прочутия хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайска компания плати 1,95 млрд. долара за прочутия хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Китайските инвеститори в имоти, които са подложени на натиск от властите в Пекин, се отказват от активното придобиване на имоти в САЩ през последната година, където често плащаха рекордни цени за големи имоти като хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк, пише Wall Street Journal.

Китайски застрахователни компании, конгломерати и други инвеститори се превръщат в нетни продавачи на американски бизнес имоти за първи път от десет години. Те вложиха милиарди долари в придобиването на хотели, офис сгради и големи празни парцели за изграждането на жилищни кули.

Но през второто тримесечие на тази година китайските инвеститори са продали американски бизнес имоти на стойност 1,29 млрд. долара, а в същото време са придобили имоти за едва 126,2 млн. долара, сочат данните на компанията Real Capital Analytics. Така за първи път от 2008 г. китайските инвеститори се превръщат в нетни продавачи в рамките на едно тримесечие.

Нетните продажби за повече от един милиард долара отразяват промяната през последните месеци в отношението на китайското правителство към инвестициите в чужбина.

Китайските инвеститори започнаха да придобиват имоти в САЩ преди няколко години, след като властите в Пекин смекчиха ограниченията за чуждестранни инвестиции. Те бързо засилиха присъствието си в американски градове като Лос Анджелис, Сан Франциско и Чикаго с емблематични придобивки, включително закупуването на хотел Waldorf Astoria за 1,95 млрд. долара – най-високата цена за американски хотел плащана някога.

Сега китайското правителство отново смени курса, като предприе мерки срещу някои видове инвестиции в чужбина, които включват и недвижимите имоти, отчасти за да стабилизира валутата. Китайски компании като HNA Group и Greenland Holding Group се освобождават от трофейни имоти, за да изплатят дълговете си и да се съобразят с новите регулации и пазарен натиск в родината си, казват анализатори.

“Шокиран съм. Те наистина ограничиха покупките си и увеличиха продажбите“, казва Джим Костело, старши вицепрезидент в Real Capital Analytics.

Според анализаторите нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради търговията и националната сигурност също са допринесли за оттеглянето на китайските инвеститори.

Сред вероятните продавачи е Anbang Insurance Group, която премина под контрола на китайските регулатори през февруари, а президентът й У Сяохуей беше осъден за измами и злоупотреба с власт. Anbang обмисля да продаде някои от американските си хотели, но все още не е сключила сделки за тях, и ремонтира най-скъпата си покупка – Waldorf в Ню Йорк.

Оттеглянето на китайските инвеститори може да забави още повече растежа на американския пазар на бизнес имоти. Средната цена на имотите остава без промяна през последните 18 месеца, след като рязко се повиши в началните години след възстановяването от световната финансова криза през 2008 г.

Макар че китайските купувачи никога не са били сериозна сила на който и да е американски пазар, тези компании често попадаха на първите страници на вестниците заради готовността си да плащат главозамайващи цени. Това помогна да се повишават цените на някои сегменти от пазара.

През 2015 г. китайската компания Sunshine Insurance Group купи луксозния хотел Baccarat Hotel в центъра на Манхатън за около 230 млн. долара – цената беше равносилна на около 2 млн. долара за стая.

Китайските инвеститори имаха причини да плащат толкова високи цени. Някои от ръководителите им смятаха, че контролирането на трофейни имоти носи престиж на собствениците и увеличава разпознаваемостта на бранда им за бъдеща експанзия, отбелязват анализатори. Редица китайски инвеститори планираха също така да задържат тези имоти за няколко десетилетия, така че не бяха разтревожени от спада на цените на големи пазари като Ню Йорк, допълват анализаторите.

Много китайски компании се отказаха от този график в дългосрочен план, след като правителството започна да притиска компаниите да намалят нивата си на дълг и да понижат кредитния риск в банковия сектор.

Не всички китайски инвеститори са подложени на натиск да продават. Предприемачите, които инвестират в малки жилищни проекти, и застрахователите, които притежават складове и домове за възрастни хора, не се оттеглят, отбелязват адвокати на предприемачите.

Въпреки че китайските компании са подложени на натиск, някои от тях успяват да продадат имотите си на печалба. Правителството позволи на инвеститорите да започнат да продават имоти, чиято стойност е нараснала, за да не загубят авторитета си, казват китайски инвеститори.

Например по-рано тази година HNA Group и партньорска компания продадоха офис сграда в Манхатън на Northwood Investors за около 305 млн. долара, сочат данни на CoStar Group. Конгломератът, чиято централа се намира в Хайкоу, провинция Хайнан, купи дял от 90% от офис кулата за 259 млн. долара през 2011 г.

Неотдавна HNA Group продаде и дела си в офис сграда на Park Avenue на SL Green Realty, която ще има оперативен контрол върху сградата. HNA купи кулата за 2,2 млрд. долара миналата година. Конгломератът е определил за продажба имоти на обща стойност 6 млрд. долара, съобщава запознат източник.

Китайските банки искат да избегнат и болезнените последици, които биха причинили загубите. „Ако продават на пожар, банките също губят“, казва Едуард Тсе, главен изпълнителен директор на базираната в Шанхай консултантска компания Gao Feng Advisory.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още