Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайските инвеститори в имоти доминират при издадените "златни визи" в Гърция

В Атика са регистрирани най-много продажби на имоти, довели до издаването на разрешение за местожителство

Китайските инвеститори в имоти доминират при издадените "златни визи" в Гърция

Снимка: Pixabay.com

Разрешенията за местожителство в Гърция, издадени миналата година на граждани на страни извън Европейския съюз, които са закупили имот на стойност най-малко 250 хил. евро, са нараснали с 46% спрямо 2017 г., сочат данни на гръцкото Министерство за миграционната политика, цитирани от вестник „Катимерини“.

От началото на т. нар. програма „Златна виза“ до края на 2018 г. са били издадени общо 3892 разрешения, от които 1399 са били предоставени миналата година. Това е ръст с 961 броя спрямо 2017 г. През първото тримесечие на тази година са били издадени още 262 разрешения, с което общият брой на възползвалите се от програмата инвеститори към края на миналата седмица стана 4154.

Още по темата
Сред тях доминиращи са китайските инвеститори, които са съставлявали 58% от издадените разрешения за местожителство, или 2416, като делът им постоянно расте. От издадените 1665 „златни визи“ от януари 2018 г. насам 1300 са били предназначени за китайски купувачи на имоти, т.е. 78%.

Ръст е отчетен и при турските инвеститори, които са се увеличили от 241 през 2017 г. на 402 през 2018 г. Те скъсяват разликата с руснаците, които са получили 428 разрешения за местожителство чрез програмата.

Мнозинството от закупените имоти чрез програмата се намират в Атика, която е привлякла 78% от купувачите. Това е довело до издаването на 3262 разрешения за местожителство. Халкидики е далеч на второ място с 205 продажби на имоти, които са довели до издаването на „златна виза“, сочат още данните на министерството за миграционната политика. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване