Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китайските строителни компании ускоряват диверсификацията

Моделът на бързо строителство и продажби работеше добре до забавянето на продажбите на имоти миналата година

Китайските строителни компании ускоряват диверсификацията

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските предприемачи вземат под внимание призива на Пекин и ускоряват стремежа към бизнес с по-малко активи като имотни услуги и бизнес имоти, за да намалят зависимостта си от модела на висок дълг с висок оборот, обвиняван за ликвидната криза в сектора, предава Ройтерс.

KWG Group Holdings, CIFI Holdings и подкрепяната от държавата China Resources Land са сред строителните компании, които са обявили планове за диверсификация наред с представените в последно време финансови резултати.

Диверсификацията се случва, въпреки че имотните компании се насочват към продажби на активи, за да наберат средства за изплащане на дълговете си към кредиторите и според анализатори и предприемачи ще окажат натиск върху разходите на по-малките компании.

Китайските строителни компании от години се финансират основно чрез заеми, за да постигат бърз растеж чрез модела на бързо строителство и продажби. Той работеше добре, докато продажбите на имоти се забавиха и ликвидността на пазара се затегна през 2021 г.

Още по темата
Поредица от спирания на плащанията по чуждестранни облигации от China Evergrande Group и други в последните месеци предизвика притеснения за последиците върху финансовия пазар от задушаващата дългова криза в сектора.

Тъй като кризата хвърля сянка върху китайската икономика, правителството подтиква компаниите да се променят. Премиерът Ли Къцян заяви на годишното заседание на парламента миналия месец, че секторът на недвижимите имоти трябва да проучи нов модел на развитие.

KWG Group съобщи в понеделник, че ще разработи „множество писти“ за диверсифициране на бизнеса, включително при жилищата, търговските центрове, офис сградите, хотелите и здравните грижи.

China Resources очерта и планове да засили ролята си на „градски интегриран оператор“ в развитието не само на жилищни, но и на бизнес и индустриални имоти.

Президентът на компанията Ли Син заяви при обявяването на финансовите резултати миналия месец, че компанията ще разшири диверсифицираните бизнеси, за да подкрепи „висококачественото развитие“, очертано от централното правителство.

По-малката строителна компания CIFI цели да увеличи приходите си от строеж на имоти до дял от 40% от общите си приходи спрямо едноцифрен процент в момента, като разшири бизнеси, включително имотни услуги, подготовка на договори и технологии, свързани с имотите.

Някои строителни компании обаче заявиха, че породените от диверсификацията проблеми надвишават приноса ѝ в укрепването на приходите в краткосрочен до средносрочен план.

Президентът на втората по големина строителна компания от гледна точка на продажбите в страната China Vanke каза пред репортери и анализатори миналия месец, че стремежът ѝ към диверсификация, осъществяван от 2014 г. насам, е една от причините печалбата ѝ да намалее с 46% миналата година.

„Цената на проучването на многобройни писти [за развитие] едновременно беше много по-висока от очакваното“, заяви Ю Лиан и допълни, че въздействието върху счетоводния баланс на компанията е станало по-явно миналия месец, когато бизнесът със строителство на имоти се влоши.

Високопоставен ръководител на една от водещите пет строителни компании, която също е започнала работа по диверсификация на бизнеса си, заяви пред Ройтерс, че преходът към бизнес модел с нисък дълг и висок марж ще бъде „дълъг и болезнен“ процес.

Представител на друга по-малка строителна компания, която не е успяла да спази задълженията си по чуждестранни облигации, заяви, че в момента тя не се стреми към диверсификация, защото приоритетът ѝ са преговорите с кредиторите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са най-скъпите и най-евтините места за покупка на имот в Гърция?