Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Кметът на Лондон отхвърли плана за изграждане на небостъргач във формата на лале

Проектът може да навреди на Лондонската кула, която е в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство

Кметът на Лондон отхвърли плана за изграждане на небостъргач във формата на лале

Снимка: Foster + Partners

Кметът на Лондон Садик Кан отхвърли предложението на милиардера Джоузеф Сафра за изграждане на 305-метрова кула във формата на лале до небостъргача му Gherkin (“Корнишона“) във финансовия квартал на Лондон, съобщава Bloomberg.

Кан е отхвърлил плана, тъй като той може да навреди на близката Лондонска кула, която е включена в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Така градоначалникът не се съобрази с решение на комисията по планирането, която преди това одобри проекта.

„Предложеното строителство на висока атракция за посетителите само заради своята височина, форма, дизайн и изглед няма да отговаря на най-високото качество на проектирането, изисквано за висока сграда на тази локация“, съобщи местната администрация в Лондон.

„Лалето“, проектирано от архитектите от Foster + Partners, ще предлага „удивителни панорамни гледки“ и стъклени гондоли, става ясно от сайта на небостъргача. Планът включва също площи за търговия. Строителството трябваше да започне през 2020 г. и да приключи през 2025 г.

Още по темата

От канцеларията на кмета на Лондон обаче са открили редица проблеми с проекта. „Лалето“ ще навреди на линията на хоризонта на града, ще ограничи околните пешеходни зони и няма да осигурява достатъчно велосипедни паркинги, казва се в съобщението. Небостъргачът ще нанесе също така „значителни щети“ на Лондонската кула, която се намира на около един километър на северния бряг на река Темза.

Предприемачът зад проекта ще трябва да обмисли следващи стъпки. „Екипът на проекта „Лалето“ е разочарован от решението на кмета на Лондон за директен отказ на разрешение за планиране, още повече че небостъргачът ще донесе непосредствени и дългосрочни ползи за Лондон и Великобритания като цяло“, съобщава говорител в имейл до Bloomberg.

За плановете за изграждане на небостъргача "Лалето" се разбра в началото на април. Комисията по планиране и транспорт към общинската администрация на лондонското Сити даде зелена светлина на проекта на архитектите от Foster + Partners. Сградата щеше да стане втората по височина в Лондон след небостъргача "Шард". 

Проектът обаче предизвика възражения от групи, защитаващи културното наследство, като Historic Royal Palaces, която заяви, че планът на милиардера Джоузеф Сафра ще ограничи гледките към Лондонската кула.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
13 хил. хотелски стаи ще излязат на пазара в Ню Йорк тази година