Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

"Кога ще се срине жилищният пазар?" - горещ въпрос в Google. Ето защо

Жилищните цени в САЩ нараснаха с над 10% през февруари на годишна база. Това е най-голямото годишно покачване от 2006 г.

"Кога ще се срине жилищният пазар?" - горещ въпрос в Google. Ето защо

Жилищен район в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Жилищният пазар в САЩ бе "нажежен" през цялата минала година благодарение на масовия преход към дистанционна работа в условията на пандемия. Сред потребителите обаче расте загрижеността, че на жилищния пазар се образува ценови балон - и че балонът може би е готов да се спука, пише CNBC.

Google съобщи миналата седмица, че заявките за търсене с въпроса „Кога пазарът на жилища ще се срине?“ са се увеличили с 2450% през последния месец (в САЩ - бел. ред.). Търсенията на отговор на въпроса „Защо пазарът е толкова горещ?“ са се удвоили само за седмица. И още по-показателно, че пазарът може би е в балон, търсенето на въпроса „Колко над исканата цена трябва да предложа за дом 2021“ е скочило с 350% през същата седмица.

Съществуват различни измерители за цените на жилищата, но един от най-навременните и наблюдавани е този на CoreLogic, който отчете 10,4% ръст на жилищните цени в САЩ през февруари на годишна база. Това е най-голямото годишно покачване от 2006 г. насам.

"Изпитваме остър недостиг на предлагане на имоти за продажба по същото време, когато рекордно ниските лихвени проценти стимулират апетита за покупка на хората от поколенията X и Y (родените след средата на 60-те години до средата на 90-те години на миналия век - бел. ред.)", коментира Франк Нотафт, главен икономист в CoreLogic.

По данни на realtor.com на пазара в САЩ има около наполовина по-малко жилища за продажба в сравнение със същия период преди година. Това доведе до разпалване на конкуренцията до такава степен, че купувачите са по-склонни да участват във войни на наддаване.

Въпросът на Google за предлагането на премия над цената не се харесва на Нотафт. „Трябва да призная, че ме притеснява да чуя това. Наистина ме притеснява", казва той. „Този начин на мислене се налага, защото това означава, че това е пазар на наддаване.“

В началото на този месец 42% от жилищата са се продавали на по-висока от офертната си цена, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Redfin. Това е с 16 процентни пункта по-високо от същия период година по-рано.

„Пазарът на жилища е по-конкурентен, отколкото някога сме го виждали, но няколко показателя ни карат да се запитаме дали не се приближаваме до пика по отношение на това колко бързо могат да нараснат търсенето и цените“, казва Дарил Феруедър, главен икономист на Redfin. „Офертните цени на продавачите може да започнат да се изравняват, тенденция, която засега изглежда следва типичен сезонен модел.“

Феруедър възприема спада в заявленията за ипотечни кредити като знак, че някои хора отпадат от пазара, защото липсват достъпни жилища за продажба.

Тъй като ипотечните лихви се повишават, както бавно се случва сега в САЩ, а купувачите стигат до прага си на достъпност, Нотафт очаква годишното повишение на цените на жилищата да се забави на национално ниво до 3%. Но всички пазари на недвижими имоти са локални.

„Това означава, че ще има някои пазари, които изобщо няма да отбележат ръст на цените“, казва Нотафт и добавя: „Мисля, че е вероятно да видим корекции на някои пазари.“ Близо 75% от 100-те най-големи жилищни пазара в САЩ отчитат годишен ръст на цените на жилищата от 10% или повече, според Black Knight.

Пазарите с най-силно поскъпване на жилищата може би са най-застрашени. Много от тях са на Запад, където калифорнийците се стекоха по време на скорошните си преселения. Те включват Бойзи Сити, Айдахо, където цените се повишиха с 26% за една година. Следват Спокейн, Вашингтон (+20%); Огдън, Юта (+20%) и Финикс (+18%).

Градовете с най-бавно поскъпване на жилищата са Чикаго, Хюстън, Ню Орлиънс, Орландо, Флорида и Питсбърг, където всички повишения са едноцифрена.

„Всякакви надежди, че 2021 г. ще донесе приток от имоти на пазара и ще отслаби натиска върху цените, засега изглеждат разбити“, пише Бен Грабоске, ръководител на отдела за данни и анализи в Black Knight, отбелязвайки спада на новите обяви за продажба през януари и февруари. „При по-високи лихвени проценти и продължаващ недостиг на запаси ще бъде важно да следим внимателно както цените на жилищата, така и показателите за достъпност през следващите месеци.“

Строителните компании бавно увеличават предлагането и новите правителствени стимули за преодоляване на последствията от пандемията могат да ги подкрепят. Тъй като икономиката се отваря и все повече американци се ваксинират, в градовете може да се наблюдава прераждане, което ще отнеме част от горещината на пазара в предградията.

И така, ще се срине ли жилищният пазар?

Малко вероятно. Ще се охлади, няма съмнение, но за разлика от голямата жилищна катастрофа преди десетилетие, поемането на ипотечни кредити е много строго сега, така че повечето собственици на жилища в САЩ могат да си позволят домовете, които обитават. Ако цените се охладят или дори леко паднат на някои пазари, това няма да доведе до криза с просрочени ипотеки и отнети имоти.

По статията работиха: автор Десислава Попова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-големият оператор на молове в САЩ се съвзема от срива заради пандемията