IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-горещият пазар на имоти в света?

Интересът към жилищата в Куба е огромен, но ограниченията пред инвеститорите все още са значителни

16:20 | 17.08.15 г.
Кой е най-горещият пазар на имоти в света?

Секторът на имотите в Куба се счита за най-горещия на световния пазар на имоти. Повечето чужденци обаче, и особено американците, остават изключени от инвестициите в този потенциално доходоносен продукт, пише онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Президентът Раул Кастро въведе серия от облекчения в цялата икономика на страната, включително позволи на кубинците да купуват и продават имоти свободно. И докато кубинците се радват на това, което те възприемат като революция на пазара на недвижими имоти, достъпът на чужденците до него остава блокиран. 

Изданието припомня, че през 1962 г. Фидел Кастро изземва всички имоти на чужденци без да им плати и едно песо, национализира частния бизнес и конфискува имуществото на всички кубинци, избягали от страната. Още не е ясно дали наследникът му – брат му Раул, ще обезщети тези хора, ако по-късно се върнат обратно в родината си.

Чужденците за момента могат да се включат на пазара на имоти в Куба “под масата”. Пред американците има допълнителни ограничения заради забраната, наложена от Вашингтон за времето, когато двете страни не поддържаха дипломатически отношения. 

Чужденците имат възможност да придобият имот чрез местен жител. Друг вариант е смесен брак, като имотът се регистрира на името на съпруга – кубинец.

За американците с кубински произход са наложени ограничения да изпращат до 8 хил. долара годишно на близките си на Острова на свободата. Те имат право да носят до 10 хил. долара в брой, когато посещават страната.

За тях обаче има доста “вратички” в законодателството и те имат най-големи възможности да купуват имоти на името на свои роднини.

Имотната треска бързо обзе кубинците, но пък и за тях все още има доста ограничения – те имат право да притежават до две жилища – едно за постоянно пребиваване и едно за почивка.

Чужденците могат да се квалифицират за инвестиция в някоя от порутените жилищни сгради в Хавана, които са на пазара от около 20 години. Според различни информации американци с кубински произход вече са придобили повечето от тях и са започнали ремонти.

Раул Кастро освен това обяви, че подновява работата по планове за изграждането на голф курорти, в които ще има и вили, къщи и апартаменти, предназначени както за кубински граждани, така и за чужденци. За реализацията на тези проекти обаче ще са необходими около 5-10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още