IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-печелившите дестинации за краткосрочни наеми?

От 20-те най-популярни европейски дестинации Атина е най-евтина и за инвеститорите в имоти, и за туристите, но и там действат строги правила

10:44 | 30.10.17 г.
<p>
	<span lang="bg-BG">В Атина собствениците могат да отдават краткосрочно до две жилища за не повече от 90 дни годишно, и то ако доходът им не надвишава 12 хил. евро. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></span></p>

В Атина собствениците могат да отдават краткосрочно до две жилища за не повече от 90 дни годишно, и то ако доходът им не надвишава 12 хил. евро. Снимка: Архив Ройтерс

Данните на Световната туристическа организация (СТО) към Организацията на обединените нации (ООН) отчете рекорд за туризма през 2016 г., пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

През миналата година са реализирани 1,235 млрд. международни пътувания – с почти 4% повече спрямо 2015 г., от които повече от половината са в Европа. Така Старият континент се превръща в най-популярната дестинация за туристите в света.

Данните на СТО показват още, че туристите са похарчили над 447 млрд. долара през 2016 г.

Силният ръст на туризма дава идеи за някои инвестиции и бизнеси. Един от най-достъпните инвестиционни инструменти са имотите. Онлайн услугите пък значително улесняват отдаването на имоти под наем.

Анализаторите от Tranio са проучили пазарите на краткосрочни наеми в 20-те най-популярни дестинации в Европа сред туристите, за да оценят кои са най-печелившите локации за инвестиции в имоти с цел отдаване под наем. Ето и изводите на изследването, базирано на AirDNA – услуга, която използва данни на портала Airbnb.

Търсене

Най-високо е търсенето на имоти, отдавани под наем краткосрочно, в Мадрид, сочат данните. Следват Порто, Атина, Дъблин и Лисабон, които са почти наравно, както и Цюрих и Лондон.

От 20-те изследвани дестинации Франкфурт и Милано са най-малко популярни от гледна точка търсене на жилища за краткосрочно настаняване.

Атина е лидер по отношение ръст на предлагането на имоти, отдавани под наем краткосрочно, през 2016 г. - над два пъти спрямо 2015 г., показва още статистиката.

Цени

От гледна точка на инвеститорите най-евтини в момента са имотите в Атина – средно 1 380 евро на кв.м. Следва Порто с 1 930 евро и Будапеща с 2 150 евро. В Лисабон цените достигат 3 180 евро на кв.м, в Брюксел – 3 240 евро, в Прага – 3 820 евро, а в Мадрид – 4 100 евро.

От гледна точка на туристите най-икономичната дестинация също е Атина със средна цена от 62 евро за нощувка, следвана от Будапеща със 73 евро. В Прага цената за нощувка достига 79 евро. Най-скъпите градове са Барселона със 183 евро на нощувка, Амстердам със 178 евро, Лондон и Дъблин с по 171 евро.

В Брюксел, Милано, Порто и Мадрид цената на нощувка варира в рамките на 80-90 евро.

Рестрикции

На някои пазари действат ограничения за отдаване на имоти на туристи за кратки периоди от време, напомня изданието.

От 20-те най-популярни дестинации Барселона е най-неблагоприятният пазар. Там за тази дейност се изисква лиценз, но местната администрация спря да издава нови, а някои стари няма да бъдат подновени.

Общината в града дори глоби Airbnb с 600 хил. евро заради реклама на жилища, чиито собственици нямат лиценз за отдаването им под наем краткосрочно. Собствениците на нелицензирани имоти са застрашени от 60 хил. евро глоба, ако бъдат хванати от инспекторите.

В Португалия и Гърция също действат рестрикции, макар и процесът да е по-улеснен в сравнение с Барселона. Собствениците само трябва да се регистрират, за да получат специален номер. Правилата забраняват рекламата на нерегистрирани имоти.

В Атина собствениците могат да отдават краткосрочно до две жилища за не повече от 90 дни годишно, и то ако доходът им не надвишава 12 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още