Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?

Тайланд, Дубай, Турция и Бразилия са изправени пред проблеми, а Китай показва признаци на възстановяване

Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?

Снимка: Архив Ройтерс

В момент, когато притесненията за растежа и търговските войни заплашват да осуетят скок на нововъзникващите пазари през 2019 г., пазарите на недвижими имоти се оформят като изключително важен елемент за наблюдение на нови признаци на спад, съобщава Bloomberg.

Някои развиващи се икономики от Тайланд до Дубай и Бразилия са изправени пред двуцифрен спад на продажбите на имоти заради отслабващия растеж на местната икономика. Някои развити страни вече показаха, че изпитват известни проблеми, включително Австралия, Великобритания, Швейцария и Сингапур. Ситуацията е още по-тревожна, тъй като лихвените проценти остават относително ниски.

„Има различни фактори, движещи различните пазари – недвижимите имоти обичайно са до голяма степен локален пазар. Но една от основните теми е забавящата се инерция на икономическия растеж, която продължава да е пречка за всички пазари е не позволява възстановяването на пазари като Дубай, които са изправени пред многогодишен спад“, казва Том Шуберт, ръководител на отдел „Фиксирани приходи“ в Bank of Singapore.

Слабостта не е повсеместна, като имотният пазар в Китай показва отново признаци на възстановяване, а ниските лихви подкрепят пазара на недвижими имоти в Полша.

Bloomberg обобщава как се представят имотните пазари в някои нововъзникващи икономики.

Азия:

Китай

Повишаването на цените на новите жилища в Китай прекъсна четиримесечния спад, един от първите официални признаци, че може да се стигне до повсеместно възстановяване на жилищния пазар в страната. Възстановяването е по-видимо в по-малките градове, където местните власти все повече прибягват до т. нар. невидимо облекчаване, за да компенсират намаляването на подкрепата от проектите за реновиране на крайни квартали.

Още по темата

Инвеститорите преценяват и последиците от неотдавнашните финансови проблеми на някои китайски имотни компании, сред които Citic Guoan Group и Goocoo Investment.

Тайланд

Тайландската централна банка публикува през октомври м. г. планове да наложи по-стриктни правила за отпускане на ипотечни кредити през 2019 г., тъй като властите очакваха сътресения на жилищния пазар. Това вече замрази планове за жилищно строителство, върху което натежават и все по-мрачните очаквания за глобалния растеж.

Консултантската компания Colliers International съобщи в доклад за четвъртото тримесечие, че очаква продажбите на нови апартаменти да намалеят с 24% тази година на фона на натрупването на непродадени имоти, а Bloomberg Economics смята, че търсенето ще се свие заради намаляващия интерес от страна на китайски инвеститори.

Индонезия

Имотният пазар в най-голямата икономика в Югоизточна Азия е в лошо състояние, като продажбите на жилищни имоти се свиха с 5,78% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, сочат данни на централната банка.

Fitch Ratings посочва растящите лихвени проценти, волатилността на валутата, ниските цени на стоките и предстоящите избори като пречки пред търсенето през първото полугодие. В доклад от 24 април Fitch Ratings съобщи, че несигурността след изборите вероятно ще има „минимално въздействие в средносрочен план върху изпълнението на инфраструктурни проекти и печалбата на изпълнителите“, а бюджетът за 2019 г. поставя развитието на инфраструктурата като приоритет.

Индия

Водещите седем града в Индия са отбелязали повишение с 12% на продажбите на жилища и скок с 27% на новопостроените жилища през първото тримесечие, сочат данни на Anarock Property Consultants. Въпреки че секторът беше обхванат от криза на ликвидностите в края на миналата година, мерки на правителството, сред които намаляване на данъка върху стоките и услугите и на лихвените проценти от централната банка подкрепиха продажбите и новопостроените жилища през първото тримесечие.

Доверието на инвеститорите беше разтърсено миналата година от редица спирания на плащанията в IL&FS Group, което повиши разходите за кредитополучателите, включително строителни компании, стремящи се да рефинансират дълг, който стимулира бум в строителството.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване