Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Колко изложени на риск са британските кредитори заради бизнес имотите?

Банките се подготвят за удар, след като пандемията затвори магазини и места за свободното време и развлечения

Колко изложени на риск са британските кредитори заради бизнес имотите?

Снимка: Ройтерс

Британските кредитори се подготвят за удар от заемите за бизнес имоти, след като разработчикът на молове Intu Properties Plc първи обяви, че иска спешна помощ заради пандемията, пише Bloomberg.

Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc и Lloyds Banking Group Plc имат неизплатени кредити за бизнес имоти на Острова за 49,3 милиарда паунда (61 милиарда долара) към края на миналата година, според публични данни.

Повечето места за търговия на дребно и развлечения във Великобритания бяха затворени заради коронавируса. Правителството забрани на собствениците да гонят наематели, които не плащат, до края на септември, което пък изправи много собственици пред парична криза.

Intu, която притежава някои от най-големите търговски центрове в страната, заяви, че ще обяви фалит, ако кредиторите не облекчат условията по заемите и. Barclays, HSBC, Bank of America Corp. и Credit Suisse Group AG предоставиха револвиращ кредит в размер на 600 милиона лири на компанията.

Общият дълг на Intu е около 4,5 милиарда паунда, по-голямата част от който е обезпечена с имоти.

Имущественият дълг е с един от най-големите дялове в корпоративната кредитна книга на HSBC – около една пета от общия отпуснат кредит. В края на миналата година банката отчете в баланса си кредити за бизнес имоти за 21,9 милиарда долара във Великобритания. Около 948 милиона долара от тях са класифицирани, че са в неизпълнение или в процес на обезценка. По допълнителни заеми за 3 милиарда долара банката наблюдава „значително увеличение на кредитния риск“.

Lloyds, чийто бизнес е фокусиран върху Великобритания, има почти 14 милиарда паунда, свързани с недвижими имоти, от които около 60% са за бизнес имоти. Банката вече започна да оценява потенциалните обезценки заради пандемията.

Barclays отчита кредити за бизнес имоти за около 9 милиарда паунда в края на 2019 г. Само 2,8% от тези заеми са обезценени. Barclays направи най-голямата си тримесечна провизия за десетилетието през април, за да се подготви за икономическия спад заради пандемията.

Royal Bank of Scotland, дял от която все още притежава държавата, е с експозиция към бизнес имоти във Великобритания за почти 15 милиарда паунда. Заемите за отпускане на компании, които инвестират в готови имоти или които строят. Около 5,4 милиарда паунда от общата сума са свързани с магазини за търговия на дребно, включително магазини по търговски улици, търговски центрове, ресторанти, барове и фитнес зали.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Трофеен апартамент в Лондон беше продаден с 26% отстъпка от цената