Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

Снимка: Pixabay

Компании продават недвижими имоти на рекордно високи стойности, защото бързат да укрепят своите засегнати от Covid баланси.

Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г., сочи доклад на консултантската Jones Lang LaSalle Inc (JLL). Това е малко повече в сравнение с година по-рано, въпреки че общите сделки с недвижими имоти се сринаха по време на пандемията.

Компаниите се отказват от недвижими имоти, за да „запазят капитала си и да освободят ликвидност, както и да прекроят портфейлите си, за да подкрепят постпандемичните бизнес планове“, коментират от JLL, цитирани от Bloomberg.

Малко над една трета от корпоративните продажби са на офис имоти, като обемите са скочили с 10% спрямо предходната година. Всички видове сделки с бизнес имоти в Европа са спаднали с 27% през 2020 г., показват отделни данни на Real Capital Analytics.

Мащабните ограничителни мерки заради коронавируса прекъснаха рязко приходите на много търговци на дребно и хотелиери през 2020 г., като натовариха балансите им и ги принудиха да наберат капитал. Много от продажбите включват договори за обратно наемане, позволяващи на компаниите да имат достъп до капитал, като същевременно запазят помещенията си. Търговци на дребно, сред които британските John Lewis Partnership Plc и Matalan, бяха сред продавачите на имоти.

Принудителното преминаване към дистанционна работа от вкъщи също провокира много фирми да преразгледат бъдещите си нужди от недвижими имоти. „Това, на което сме свидетели, е преосмисляне на едро от страна на много предприятия на връзката им с недвижимите имоти“, коментират от JLL.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Amazon подхранва най-тежкия недостиг на складови площи в Канада