Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Конкурент на WeWork намалява служителите си наполовина

Knotel обмисля предоставянето на пространствата си за медицински грижи

Конкурент на WeWork намалява служителите си наполовина

Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Компанията Knotel, която управлява и наема офис площи краткосрочно, съобщи, че съкращава или пуска в отпуск половината от служителите си, или около 200 души, в отговор на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Knotel Амол Сарва заяви, че компанията закрива работните места на около 30% от служителите си, предимно в САЩ, и пуска други 20% в отпуска на пазарите, където присъства, предимно в Европа, Южна Америка и Азия. Компанията е набрала рисково финансиране на стойност 560 млн. долара.

Още по темата
Коронавирусът разбива икономики в цял свят, а компании и правителства искат от служители да останат извън офиса и някога процъфтяващи стартъпи са принудени да съкращават работни места и да свиват размерите си. Knotel и други компании за гъвкави офис площи и пространства за съвместна работа вероятно ще пострадат тежко. Техни клиенти може да се окажат в невъзможност да плащат наем или да развалят договори, а идеята за работа близо до други хора може никога вече да не е същата.

Сарва съобщи, че Knotel спира усилията за придобиване на нови имоти или подписване на нови договори, което е довело до съкращаването на много работни места. Сега вниманието е насочено към обслужването на съществуващите клиенти, допълни той. Knotel работи и с местните власти за предоставянето на офис площи за медицински грижи.

Сарва се надява, че ходът ще помогне на компанията да бъде готова за бъдещето. „Той цели да ни подготви за най-лошия случай като дълга здравна криза, дълга икономическа криза“, посочи ръководителят. Компанията ревизира към понижение и прогнозите си за 2020 г., но все още очаква да постигне печалба през тази година, допълни Сарва.

Най-големият конкурент на Knotel, компанията-майка на WeWork, We Co., изпитва затруднения след провала на първичното си публично предлагане през миналата година, което принуди компанията да съкрати 2400 работни места през ноември. WeWork е подложена на критики заради решението си да остане отворена и да иска пари от членовете си, особено в райони, където властите изискват от жителите да останат в дома си.

WeWork може да се сблъска и с ликвидна криза в близко бъдеще. Над една четвърт от членовете й са на месечни договори и може да изберат да не ги подновят по време на кризата. А най-големият инвеститор в компанията, SoftBank Group, заплашва да се откаже от обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара, което трябва да приключи през идната седмица. Това може да блокира получаването на допълнителен дълг на стойност 1,1 млрд. долара, на който WeWork разчиташе.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов стана част от Международната федерация за недвижими имоти