Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Коронакризата влошава достъпността на жилищата в САЩ

Заради загубата на милиони работни места средният доход на домакинствата се понижава, отчита асоциацията на строителите

Коронакризата влошава достъпността на жилищата в САЩ

Снимка: архив Ройтерс

Увеличаващата се загуба на работни места през март зарази пандемията от новия коронавирус допринася за спад на средния доход, а оттам повлиява и достъпността на жилищата в САЩ през първото тримесечие на годината, съобщават от Националната асоциация на строителите на жилища в САЩ и Wells Fargo Houring Opportunity Index, цитирани от онлайн изданието www.worldpropertyjournal.com.

Като цяло 61,3% от новите и съществуващи жилища, продадени между началото на януари и края на март, са били достъпни за семейства, които печелят коригиран среден доход в размер на 72 900 долара. Това е намаление спрямо 63,2 процента от продадените жилища през четвъртото тримесечие на 2019 г., които са достъпни за домакинствата със среден доход от 75 500 долара.

Първоначалните оценки на средния доход на домакинствата за 2020 г. на Министерството на жилищното строителство и градското развитие са разработени преди пандемията. За да се отчетат ефектите от коронакризата, оценките са намалени в съответствие с икономическата прогноза на асоциацията на строителите за 2020 г.

Още по темата

В резултат на това националните оценки на средния доход за 2020 г., използвани при изчисленията на средния доход, са със 7,1 процента по-ниски от първоначалните национални прогнози за 2020 г. (78 500 долара).

„Пандемията явно е навредила на достъпността на жилищата, като изостря съществуващите проблеми във веригата на доставки и забавя строителството на жилищата“, коментира председателят на асоциацията Дийн Мон.

„Загубата на достъпност е свързана с избухването на коронавируса, тъй като се губят все повече работни места и средният доход намалява поради намалената икономическа активност“, допълва главният икономист на организацията Робърт Диц.

Той подчертава, че търсенето на жилища е било силно в началото на годината. Очаква се също така лихвените проценти да останат ниски в обозримо бъдеще, а цените на жилищата се задържат стабилни през последните четири тримесечия.

Индексът на организацията, който следи динамиката на средните цени на жилищата в национален мащаб, показва, че средната цена се задържа стабилна и се увеличава леко от 279 000 долара през четвъртото тримесечие на 2019 г. до 280 000 долара през първото тримесечие на 2020 г. - колкото беше през второто и третото тримесечие на 2019 г.

Същевременно средната лихва по ипотечните кредити пада със 17 базисни пункта през първото тримесечие до 3,61 процента от 3,78 процента през четвъртото тримесечие.

Сан Франциско – Редууд е най-недостъпният пазар на жилища в САЩ през първото тримесечие. Там само 8,9 процента от продадените жилища за периода януари-март са били достъпни за домакинствата със среден доход за района (129 хил. долара).

Лос Анджелис-Лонг Бийч-Глендейл, също в щата Калифорния, е вторият най-недостъпен пазар на имоти в САЩ за първите три месеца на годината. Още три района в  щата формират топ 5 на най-недостъпните пазари.

Същевременно Скрантън е най-достъпният пазар. Там 91 процента от всички нови и съществуващи жилища, продадени през първото тримесечие, са достъпни за домакинствата със среден доход (66 хил. долара за региона).

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пандемията сложи край на 7-годишния бум на офис пазара в Токио