Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Крайбрежните имотни пазари в Испания започват силно 2019 г.

Стойността на закупените имоти в тези области е нарасала с 88% миналата година

Крайбрежните имотни пазари в Испания започват силно 2019 г.

Снимка: Pixabay.com

Испанските крайбрежни локации привличат все повече чуждестранни купувачи на среден клас или луксозни имоти, а пазарът на втори жилища започва възходящо 2019 г., показва ново изследване, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Данните от последния доклад на компанията Lucas Fox за испанския пазар сочат, че най-търсените области са били Коста Брава, Коста дел Сол, Ситжес и Ибиса, които са регистрирали ръст на покупките на имоти от чужденци с 51% през 2018 г.

Още по темата
Стойността на закупените имоти в тези области е нараснала с 88% на годишна база, а мнозинството купувачи, около 86%, са били от Франция, скандинавските страни и Великобритания въпреки Brexit.

„Въпреки че някои други области отбелязаха спад на обема от продажби през 2018 г., Коста Брава изглежда не се вписва в тази тенденция и привлича купувачи с много конкретен профил – заможни инвеститори във второ жилище“, посочва Том Мейдмент от Lucas Fox.

„Международните купувачи търсят второ жилище предимно за употреба през лятото, като най-голямото търсене е съсредоточено в района на крайбрежието около Бегур и Палафругел. Повечето от тях търсят семейни вили с изглед към морето и плувен басейн, в идеалния случай на пешеходно разстояние от най-близкото село или плаж“, обяснява той.

Мейдмент очаква продажбите да продължат да растат през 2019 г. и отбелязва, че първото тримесечие на тази година е започнало много положително. „Докато качеството и предлагането на имоти – както на нови, така и за препродажба, задоволяват търсенето, няма причина пазарът да не продължи положителната тенденция през 2019 г.“, допълва той.

Средната цена на продадените жилища от Lucas Fox в крайбрежните райони също се е повишила на годишна основа от 951 253 долара през 2017 г. на 1 181 724 долара през 2018 г., или ръст с над 24%.

Данните на испанския Национален статистически институт потвърждават тези тенденции. В провинция Малага, която включва Коста дел Сол, обемът от продажби е нараснал с 5% през 2017 г., като те са достигнали средно малко над 2700 трансакции на месец.

Броят на продажбите на нови жилища също се е повишил със 7% и е достигнал дял от 19% от общите продажби през 2018 г. спрямо 18% през 2017 г.

Продажбите в Жирона, която включва и Коста Брава, са нараснали с 6% през 2018 г., достигайки 918 продажби на месец. Новите домове са съставлявали 17% от продажбите миналата година.

След години на стабилен растеж Балеарските острови са отбелязали лек спад на продажбите с 3% на годишна основа до 1286 трансакции на месец. Броят на продажбите на нови жилища се е понижил съвсем леко с 0,9% на годишна база.

„Ибиса имаше положително първо полугодие, като много германски, френски и датски купувачи са финализирали сделки с имоти. През последното тримесечие имаше лек спад, но до този момент на 2019 г. виждаме финализирани продажби с лека корекция на цената и смятаме, че това ще доведе до повече сделки през 2019 г.“, казва Мейдмент.

„Като цяло перспективите са много окуражителни. Има редица нови проекти в развитие, които трябва да излязат на пазара през годината. Това ще увеличи предлагането на среден клас и луксозни имоти, давайки предимство на купувачите да могат да се сдобият с гарантирано висококачествени жилища без правни проблеми“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?